ABD'nin Suriye’deki petrol gaspı: İşte PKK'nın petrol şirketi

PKK’nın ABD şemsiyesi altında Suriye'de yürüttüğü petrol hırsızlığı faaliyetlerinin ayrıntıları ortaya çıktı. Terör örgütü, Rumeylan ve Deyrezor'daki petrolü çıkararak, Cezire Petrol Şirketi üzerinden yabancılara satıyor. Şirketin ilişkilerini eski PYD Eş Başkanı Şahoz Hasan kuruyor.

Fırat’ın doğusunda PKK/YPG’nin ABD koruması altında yürüttüğü petrol hırsızlığının ayrıntıları ortaya çıktı. İstihbarat kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Suriye'de petrol sahaları üzerindeki işgalini sürdüren PKK/YPG, Rumeylan ve Deyrezor’daki petrolü çıkararak çeşitli ülkelerin şirketlerine satıyor. Satışı PKK/YPG’ye bağlı Cezire Petrol Şirketi yapıyor.

PKK bölgesindeki petrol arama ve üretme işlerini yürüten şirketlerde Cezire Petrol Şirketi’ne bağlı olarak faaliyet yürütüyor. Cezire Petrol Şirketi’nin başında da Eski PYD Eş Başkanı Şahoz Hasan bulunuyor. Hasan’ın çeşitli ülkelerdeki firmalara gasp edilen Suriye petrolünü pazarladığı belirtiliyor.

ABD’nin yasadışı faaliyetleri nedeniyle Suriye Arap Cumhuriyeti’nin bugüne kadar 100 milyar dolardan fazla kaynak kaybına neden olduğu değerlendiriliyor. Suriye, geçen ay Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta, ABD’yi Suriye petrolü ve doğal gazını “çalmakla” suçlamıştı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da ABD’nin Suriye'deki eylemlerini, “devlet haydutluğu” olarak nitelemişti.

Rusya Dış İstihbarat Servisi “Haseke, Rakka ve Deyrezor'dan çalınan petrolün yaklaşık üçte biri, Amerikalıların aracılığı ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ne varil başına 35-40 dolara satıldığını” duyurmuştu. Çin Dışişleri Bakanlığı da geçen ABD'nin Suriye'den petrol ve tahıl çaldığını vurgulamıştı.

# suriye # pyd # pkk # petrol