Çin Dışişleri Bakanlığı: "ABD günde 66 bin varil Suriye petrolünü çalıyor"

Çin Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki ABD güçlerinin günde yaklaşık 66 bin varil Suriye petrolü çaldığını, bu da ülkenin günlük petrol üretiminin yüzde 82'sine eşdeğer olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Çarşamba günü düzenlediği düzenli brifingde, ABD'ye mesaj gönderdi. Wang mesajında ABD'nin Suriye'nin kaynaklarını yağmalamayı derhal durdurması gerektiğini söyledi.

ABD'nin Suriye petrolünü yağmalamasını yorumlayan Wang, bunun Suriye halkına verdiğini vez zararın telafi edilmesi gerektiğini söyledi.

- ABD güçlerinin Suriye'de ilk kez bir soyguncu gibi petrol yağmalaması ilk değil ve giderek daha da ölçüsüz hale geliyor. Suriye Petrol ve Maden Kaynakları Bakanlığı yaptığı açıklamada, ülkenin ortalama 80.300 varil petrol ürettiğini söyledi. 2022'nin ilk yarısında yüzde 82'si veya yaklaşık 66.000 varil petrolün ABD güçleri ve destekledikleri silahlı kuvvetler tarafından yağmalandığı, ABD güçlerinin o zamandan bu yana Suriye petrolünü en az 10 kez kaçakçılığa uğrattığı bildiriliyor. Ağustos ayında 800 civarında tanker petrolü Suriye dışındaki ABD üslerine gönderildi. Bu arada, yakıt ikmali için bekleyen Suriyeliler saatlerce benzin istasyonlarında uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldılar
Suriyeli yetkililer, ABD güçlerinin Suriye'nin petrol, doğal gaz ve maden kaynaklarını sömürmesi, kaçakçılığı ve yasa dışı ticaretinin Suriye'ye doğrudan 18,2 milyar ABD doları kaybına neden olduğunu söylüyor. Ancak Suriye'de insani yardıma ihtiyacı olan sivil sayısı artıyor. 14 milyonu aşıyor. ABD askerlerinin yaptıkları Suriye'deki insani felaketi önemli ölçüde yoğunlaştırdı. Afganistan, Irak ve Libya gibi Suriye de ABD'nin sözde kurallara dayalı düzeninin kurbanı

 ABD'yi Suriye halkının toprak bnütünlüğüne saygı duymaya davet eden Bakanlık Sözcüsü Wang konuşmasına şöyle devam etti:

- ABD'nin sözde kurallara dayalı düzeninde, Suriye halkının insan hakları ve yaşamları korunmak yerine mahrum bırakılıyor. ABD'yi Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya, Suriye'nin çağrılarına yanıt vermeye çağırıyoruz. Suriye'ye yönelik tek taraflı yaptırımları derhal kaldırmalı, Suriye'nin ulusal kaynaklarını talan etmeyi derhal durdurmalı, ABD birliklerini soygunculuk davranışlarından hukuken sorumlu tutmalı, Suriye halkının kayıplarını tazmin etmeli ve Suriye'ye verdikleri zararı telafi etmek için somut adımlar atmalıdır. 
# abd # suriye # çin # Biden # Bir # petrol # ilk # doğal gaz # doğalgaz # Çin Dışişleri