Avrupa’da işsizlik dalgası büyüyor

Avrupa’daki enerji bağımlılığı en düşük olan ülke olmasına karşı Fransa’da fabrikalar enerji krizinden kapanırken diğer Avrupa Birliği ülkelerinde de işten çıkarmalar başladı.

Yüksek enflasyon, artan enerji fiyatları Avrupa’nın birçok ülkesinde fabrikaların kilit vurmasına ve yeni bir işsizlik dalgasına neden oldu. Şirketler ya işçi çıkarıyor ya da kısa çalışma sistemine gidiyor. Çalışanlara ise enflasyonun altında zam veriliyor.

İkinci el çevrimiçi otomobil perakendecisi Cazoo, çalışan sayısını yüzde 15 oranında azaltma kararı aldı. Berlin merkezli Pitch ise ekibinin yüzde 30'unu işten çıkaracak.

Büyük otomobil üreticileri tarafından kullanılan krom kaplı plastik bileşenleri üreten BIA , yılsonuna kadar 150 işçinin işten çıkarılacağını duyurdu. Otomotiv tedarikçisi Dr. Schneider  iflas etti, 2 bin çalışan işsiz kaldı.

Aktarma organları ve aktarma organları teknolojileri sağlayan Vitesco , Nürnberg'deki tesisinde 810, Opel Almanya'da 1.000 kişiyi işten çıkarma aşamasında. Daimler Truck kısa süre önce Mannheim'daki 1.000 işçiyi Çek Cumhuriyeti'ne taşıyacağını ve Brezilya'daki 3.600 işçiyi işten çıkaracağını duyurdu. Şirket, aralık ayından itibaren São Bernardo tesisindeki 1.400 işçinin geçici sözleşmelerini yenilemeyecek ve 2.200 işçiyi daha işten çıkaracak.

Almanya'da, Evobus'un  Neu- Ulm  tesisinde de 600 çalışan işsiz kalacak. VF Corporation 300 çalışanını işten çıkarırken, 300’ünü de açık pozisyonu kaldırdı.

Amazon’a sağlık ürünleri satan Packable Holdings LLC , 456 çalışanını işten çıkaracak. ArcelorMittal da Hamburg limanındaki tesisteki 500 işçinin tamamını kısa süreli çalışmaya geçirdi.

Novartis, anavatanı İsviçre'de liderlik pozisyonundaki 1.400 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. İsveçli ödeme şirketi Klarna  , işgücünün yaklaşık yüzde 10'unu işten çıkaracağını duyurdu.

İngiltere’de ücret artışları yüzde 10'a yaklaşan enflasyonun çok altında, yüzde 4 seviyesinde kaldı. 1992’den ilk kez bu yıl ücret artışları yüzde 4 seviyesinde seyretti. 1 milyon çalışanı ilgilendiren 99 toplu sözleşme müzakerelerinden de hizmet sektörü için ortalama ücret artışı yüzde 4, imalat sektörü için yüzde 3.5 olarak açıklandı.

# ingiltere # almanya # isveç # enflasyon # avrupa # Bir # isviçre # ilk # enerji # amazon # Çek Cumhuriyeti # novartis # mannheim # yüksek enflasyon