Abdullahiyan ve Bayramov görüştü: Tahran ve Bakü'den yakın temas kararı

İran ile Azerbaycan, iki ülke arasına nifak sokma çabalarını boşa çıkartmak için önemli bir hamle yaptı. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, iki ülke arasındaki sorunları ve iş birliğini görüştü.

İran ile Azerbaycan, iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarını derinleştiren faaliyetlere karşı harekete geçti. Tahran ile Bakü, yakın temas kararı aldı.

Zengezur Koridoru ve iki ülkede yaşayan Türk nüfusu üzerinden Tahran ile Bakü arasında son dönemde gerilim yaşandı. İran, söz konusu koridorla bölge ülkelerinin sınırlarının değiştirilmemesi gerektiğini ifade etti. Azerbaycan’dan ise bölgede yaşan İran’da yaşayan Türkler üzerinden Tahran’ı rahatsız edecek açıklamalar geldi.

Kamuoyu önünde yaşanan gerilim karşısında Tahran ve Bakü harekete geçti. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, önemli bir telefon görüşmesi yaptı.

SORUNLARI TEMASLA ÇÖZME KARARI

Görüşmeye dair Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki bakanın ikili ilişkiler ile bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı belirtildi:

- Taraflar, iki ülke ilişkilerindeki son durum, kamuoyunda söylemlerle ilgili rahatsızlık ve diğer sorunların karşılıklı diyalog ve anlayış çerçevesinde çözülmesi gerektiğini ifade etti. Bu konuda iki ülkenin dışişleri bakanlığı sözcüleri arasında ilişki kurulmasının faydalı olacağına işaret edildi. Bakanlar, iki ülkeyi ilgilendiren hususları da ele alırken temasların sürdürülmesinin önemine dikkat çektiler.
# iran # Azerbaycan # Hüseyin Emir Abdullahiyan # Ceyhun Bayramov