Avrupa enerji krizinin pençesinde: Petrol için tavan fiyat müzakeresi açıldı

Avrupa Birliği, Rusya'nın doğal gazı kısmasıyla mücadele ederken, şimdide petrol için tavan fiyat önerisini müzakereye açtı. Bazı Avrupa ülkeleri, varil başına önerilen 60 doların daha da düşürülmesini istiyor.

ABD'nin Rusya yaptırımlarına zorladığı Avrupa'da doğal gaz ve petrol tedariğinde kriz büyüyor. Avrupa Birliği Komisyonu çözüm için tavan fiyat önerisini gündeme taşıdı. Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat önerildi.

Komisyonun teklifi henüz müzakere masasında. Ancak 27 AB ülkesi teklif üzerinde uzlaşamıyor. Başını Polonya'nın çektiği, Estonya ve Litvanya gibi Baltık ülkeleri fiyatın daha aşağı çekilmesini bekliyor.

Uzlaşı sağlanırsa uygulama 5 Aralık'ta başlayacak. AB bünyesinde Fiyat belirleme mekanizması kurulacak, 2 ayda bir değerlendirme yapılacak.

Ancak tüm bu girişimlere rağmen kesintiler enerji sıkıntılarını artırdı. Fransız şebeke operatörü RTE, hava ve yüksek talep nedeniyle bu kış sürekli kesintiler olacağını açıkladı.

Yetkililer, elektrik kesintilerinin tüm ülke genelinde olmayacağını iddia ediyor. Fransız basını ise evleri ısıtmak için talep zirve yaptığında milyonlarca insanın elektriksiz kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu yazıyor.

Yıllık enflasyonun son 41 yılın en yüksek seviyesinde olduğu Birleşik Krallık'ta da hayat giderek zorlaşıyor. Galler’de bir yardım kuruluşu görevlisi Mark Seed'in açıklamaları manşetlerde. Seed, nüfus sayımı sırasında bazı insanların evcil hayvan maması yediklerine tanık olduğunu söyledi. Yiyeceklerini kalorifer peteği ya da mumda ısıtmaya çalışan insanları gördüklerini belirtti.

Rus petrolüne ambargoya karşı olan sayılı AB ülkesinden Macaristan'da enerji kriziyle mücadele için tüketici gözetilerek akaryakıta tavan fiyat getirildi. Enerji fiyatlarındaki yükselişin vurduğu Macar bir çiftçi, AB'nin zorluk çıkarmaktan vazgeçmesini istedi. "Rusya'dan vazgeçmemizi talep etmekten vazgeçerse daha iyi olur. Çünkü yakıt ve petrolde onlara bağımlıyız" dedi.

# rusya # doğal gaz # petrol