ABD'nin kuşatma planı karşısında Rusya Çin ile birlikte

Rusya, NATO'nun genişleme planına karşı Çin ile işbirliğini arttırıyor. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve NATO'nun Asya-Pasifik bölgesinde gerilim yarattığına dikkat çekti.

ABD, Asya-Pasifik'e silah ve asker yığmaya çalışırken Rusya ve Çin'in birlikteliği güçleniyor. Bölgede ortak devriyelere başlayan iki dost ülke, ABD'nin NATO ile genişleme hamlesine karşı askeri işbirliğini arttırıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, basın toplantısı düzenledi. Gündem ABD ve NATO'nun kışkırtıcı adımlarıydı. Rus Bakan, Ukrayna'daki senaryoyu Asya-Pasifik'e taşıma girişimlerine dikkat çekti:

- Washington, Brüksel, Avustralya, Kanada, Londra'dan gelen açıklamalara bakılırsa, şu anda Güney Çin Denizi, NATO'nun bir zamanlar Ukrayna'da yaptığı gibi gerilimi tırmandırmaktan çekinmeyeceği bölgelerden biri haline geliyor. Çin'in bu tür provokasyonları ne kadar ciddiye aldığını biliyoruz, Tayvan ve Tayvan Boğazı'ndan bahsetmiyorum bile.

Sergey Lavrov, ABD ve NATO'nun Çin'i kuşatma planına karşı birlikte mücadele vurgusu yaptı. Asya-Pasifikte son yapılan hava devriyesini hatırlattı:

- Bu bölgelerde NATO'nun ateşle oynaması, Rusya için bir tehdit ve risk oluşturuyor. Zira burası Çin topraklarına olduğu kadar bizim kıyılarımıza ve denizlerimizi de yakın. Bu nedenle Çin ile askeri işbirliğimizi genişletiyoruz. Ortak tatbikatlar gerçekleştiriyoruz, terörle mücadele tatbikatları yapıyoruz ve ortak hava devriyeleri gerçekleştiriyoruz. Bunlar, her türlü gelişmeye hazır olduğumuzu gösteren ihtiyati tedbirlerdir.

NATO'nun soğuk savaş dönemi önceliklerine geri döndüğünü kaydetti Lavrov. Washington'un Kiev'i Moskova için varoluşsal bir tehdide dönüştürmesine izin verilmeyeceğini belirtti:

- ABD ve NATO bu savaşta yer almıyor dememelisiniz. Siz doğrudan katılmaktasınız. Ve siz sadece silah tedarik etmekle kalmıyor, İngiltere, Almanya, İtalya ve diğer ülkelerin topraklarında asker yetiştiriliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı "artık ilişkiler eskisi gibi olmayacak" dediği Batı'yı uyardı. ABD'nin geçimini Avrupa üzerinden sağladığını söyledi:

- Şu anda ABD, Avrupa'nın içine düştüğü ekonomik krizden ve enerji krizinden kazanç elde edecek. Avrupa'ya Avrupa'nın Rusya'dan aldığı doğalgazdan dört kat daha pahalıya gaz satacak ve kendi enflasyonla mücadele yasalarını öne çıkararak, kendi sektörlerine milyarlarca dolarlık sübvansiyonlar tahsis edecek ve sonuç olarak Avrupa'da sanayinin zayıflamasına yol açacak.

Lavrov, Avrupa Komisyonu'nun tavan fiyat önerisini de değerlendirdi:

- Rus petrolüne uygulanacak tavan fiyat bizi ilgilendirmiyor. Bugün petrolden daha fazla gelir elde etmek değil, neo sömürgeci yöntemlere dayanmayan bir sistem inşa etmeye çalışıyoruz. Bunu BRICS'teki ortaklarımızla yapıyoruz. Şanghay İşbirliği Örgütü ve Avrasya Ekonomik Birliği ile birlikte yapıyoruz. Çin, Türkiye, İran, Hindistan ve diğer ülkelerle ikili ilişkiler üzerinden yapıyoruz.
# çin # rusya