Avrupa grev dalgasıyla boğuşuyor: İşçiler meydanlara çıktı

Hayat pahalılığının arttığı, enerji faturalarının kabardığı Avrupa’da genel grev dalgası başladı. Fransa, İngiltere, Belçika ve Yunanistan’da işçi sendikaları iş bıraktı. Atina sokaklarında işçiler ve polis arasında çatışmalar yaşandı.

ABD’nin baskıları ile Rusya'ya yaptırımlar sonrası enerji krizinin pençesinde olan Avrupa Birliği’nde grev dalgası yaşanıyor. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artıştan en çok etkilenen kesim olan işçiler meydanlara çıktı.

Fransa’da Ülkede “kara gün” ilan edildi. Ülkenin en büyük işçi sendikası CGT greve çıktı, ulaşım durdu.

Başkent Paris başta olmak üzere Ile-de-France bölgesinde toplu taşımalar kontak kapattı.

İşçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve maaşlarına artış talep ediyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'da da demir yolu işçileri grevde. "Enerji faturalarını azaltın, maaşları artırın” sloganıyla işçilere destek için binlerce kişi alanlardaydı.

Trafalgar Meydanı'ndan başlayan yürüyüş Başbakanlık konutu önüne vardığında sesler yükseldi. İngilizler Başbakan Rishi Sunak'a tepki gösterdi ve istifaya çağırdı.

York kentindeyse yumurtalı protesto yaşandı. Bir genç, kenti ziyaret eden İngiltere Kral'ı III. Charles ve eşi Konsort Kraliçe Camilla'ya yumurta fırlattı. Yumurtaları fırlatan kişi polis tarafından gözaltına alındı.

Grev noktalarından biri de Yunanistan idi. İşçi ve memur sendikaları 24 saatlik genel greve gitti, sokaklar karıştı.

Ülke genelinde yapılan grev çağrısı ile otobüsler, taksiler, metrolar çalışmadı. Deniz yolları ulaşımı da 24 saatliğine durduruldu.

Başkent Atina’daki yürüyüş sırasında olaylar çıktı. Polis yürüyüşe job ve biber gazı ile müdahale etti…

Belçika'da grev dalgasına kapıldı. Sendikalar hayat pahalılığını protesto için greve gitti.

Başkent Brüksel başta olmak üzere birçok kentte otobüs, tren, tramvay ve metro seferlerinin çoğu yapılmadı.

Marketler kepenklerini, alışveriş merkezleri de kapılarını açmadı. Belediyeler çöpler toplanmadı. Limanlarda gemilere de yükleme yapılamadı.

Havalimanları da grevden etkilendi. Brüksel Havalimanı'nda uçuşların yüzde 55'i iptal edildi, Charleroi Havalimanı bir günlüğüne kapatıldı. Ülkedeki birçok polis, öğretmen ve hastane çalışanı da greve katıldı. Sendikalar ücretlerde iyileştirme, doğal gaz ve elektrikte tavan fiyat uygulanmasını isitiyor.

# grev # yunanistan # fransa # ingiltere # Belçika