Avrupa'daki enerji krizi giderek kötüleşiyor: Halk tepkisi gittikçe yükseliyor

ABD'nin dayattığı Rusya yaptırımları ile kendi kendini vuran Avrupa'da işler giderek kötüleşiyor. Fransa'da 14 büyük sanayi bölgesinde planlı elektrik kesintileri yapılacak. Almanya'da ise enerji tasarrufu yapmak isteyen üniversiteler çevrimiçi eğitime geçti. Enerji krizi öğrencilere fatura edildi.

Rusya'nın Avrupa'ya doğal gaz arzını kesmesi ve nükleer reaktörlerin yarısının bakımda olması Fransa'yı karanlıkta bırakacak. Ülkede kış aylarında 14 büyük sanayi bölgesine elektrik verilememesi gündemde.

56 nükleer reaktörün 24'ünde bakım çalışmaları devam ederken, günlük iki saati bulacak aralıklı kesintilerin yaşanması bekleniyor. Yetkililer tüketimin fazla olduğu saatlerde elektronik eşyaların kullanılmamasını tavsiye ediyor.

Almanya'da ise enerji tasarrufu üniversitelere de uzandı. Koblenz Üniversitesi 1 aydan fazla çevrim içi eğitime geçeceğini açıkladı. Ancak öğrenciler tepkili. Çevrimiçi eğitimin öğrenci evlerinde enerji faturalarını kabartacağı belirtiliyor.

Enerji ve gıda krizi ile iyice fakirleşen Avrupa'da grev dalgası da sürüyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'da otobüs şoförleri kontak kapattı. Enflasyon altında teklif edilen maaş zamları grev kararı aldırdı. Maaş artışındaki anlaşmazlık nedeniyle 10 günlük grev başlattı.

Başkent genelinde yaklaşık 60 otobüs güzergahında hizmet yok. Otobüs şoförleri, 25 ve 26 Kasım'ın yanı sıra 1, 2, 3, 9, 10, 16 ve 17 Aralık'ta da greve gidecek.

İş bırakma kararı alanlar arasında metro çalışanları, otobüs şoförleri ve Uber sürücüleri, öğretmenler, liman işçileri, ceza avukatları, sağlık çalışanları, temizlik işçileri, üniversite çalışanları, havacılık ve posta servisi çalışanları ile hemşireler yer alıyor.

# grev # enerji krizi # almanya # fransa