BM'den Rusya'yı kınama kararı: O ülkeler kınama tasarısına ''Hayır''dedi

Donetsk, Lugansk, Zaporojye ve Herson'un referandumla Rusya'ya katılımını kınayan tasarı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edildi. Batılı ülkelerin gündeme getirdiği tasarı, genel kuruldan oy çokluğuyla geçti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Lugansk, Donetsk, Herson ve Zaporojye’de yapılan Rusya’ya katılım referandumlarını tanımayan ve kınayan tasarıyı kabul etti.

Oylamada 143 ülke tasarıya ‘evet’ derken Rusya, Belarus, Suriye, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Nikaragua karşı oy kullandı. Çin ve Hindistan'ın da olduğu 33 ülke ise çekimser kaldı.

Tasarıda, tüm ülkelere, Donbass'taki referandumları tanımama çağrısı yapılırken, Rusya da 4 bölgeyi ilhak etmekle suçlandı.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, tasarının "politize ve kışkırtıcı bir belge" olduğunu belirtti. "Tasarı, Ukrayna’daki krize diplomatik çözüm bulunması yönündeki her türlü çabayı baltalayabilecek çatışmacı üslup içeriyor” dedi.

Tasarının uluslararası hukuk ile hiçbir ilgisi olmadığını vurgulayan Nebenzya, “Batı ülkeleri, kendi jeopolitik hedeflerine oynuyor, Genel Kurul üyeleri de bir kez daha figüran olarak kullanıyor” ifadelerini kullandı.

# Donbass # Birleşmiş Milletler Genel Kurulu # Lugansk Halk Cumhuriyeti # Donetsk Halk Cumhuriyeti # Herson # Zaporojye # rusya # Ukrayna