Brezilya ve Peru Amerika'ya boyun eğmedi

Peru’da ABD’nin atadığı hükümete karşı erken seçim çağrısıyla halk sokaklarda. Gösterilere müdahalelerde ölenlerin sayısı 50’yi aştı. ABD’nin kalkışmasını bastıran Brezilya da sokakta. Başkan Lula’ya destek için gövde gösterisi yapıldı.

Peru’da ABD’nin darbe girişimi ile görevden alınan Pedro Castillo’nun cezası onandı. Halk erken seçim çağrısıyla eyleme başladı. 10 gündür süren eylemlere ABD’nin atadığı hükümetin talimatı ile müdahale şiddetlendi. Dünkü gösterilerde 18 kişi hayatını kaybetti, toplam Can kaybı 50’yi aştı.

Sert müdahaleye karşı halk da silahlanmaya başladı. Çıkan çatışmalarda Ulusal Gümrük Müfettişliği karargahı, Kamu Bakanlığı ve Halk Hareketi Partisi Kongre üyesi Jorge Flores'in evi ateşe verildi. Gösterilerin merkezine dönüşen Puno kentinde 3 günlüğüne gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Atlantik’in kalkışma girişiminin başarısız olduğu Brezilya’da ise gövde gösterileri düzenlendi. Brezilyalılar tertibe karşı sokaklara döküldü

ABD yanlısı Bolsonaro destekçilerinin darbe girişiminin ardından Sao Paulo ve Rio de Janeiro gibi büyük şehirlerde kitlesel gösteriler yapıldı. Saldıranların yargılanıp hapsedilmesi talep edilerek "Af yok" sloganları atıldı.

Kongre baskınında "ihmali" olduğu belirtilen başkent Brasilia’nın eski Güvenlik Bakanı Anderson Torres hakkında gözaltı kararı verildi. Suçlamaları reddeden Torres, ABD’ye kaçtı.

Devlet Başkanı Lula Da Silva’nın talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında ABD’den eski Başkan Jair Bolsonaro’nun iadesi istendi. Washington ise Florida’da ortaya çıkan Bolsonaro’nun iadesini reddetti.

# brezilya # Brezilya Jair Bolsonaro # Lula Da Silva # peru