ABD'den Suudi Arabistan karşısında Çin geri adımı

Çin ile Suudi Arabistan'ın yakınlaşması, ABD'ye geri adım attırdı. Biden yönetimi, Suudi Arabistan’a yönelik misilleme tehditlerinden vazgeçtiğini duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini kısma yönündeki OPEC Plus kararının ardından Arabistan’a yönelik misilleme tehditlerinde bulunmuş, Suudi Arabistan'da ABD’nin üretim kesintilerini erteleme yönündeki taleplerini kabul etmemişti.


Yaşanan bu durum, ABD ile Suudi Arabistan arasında anlaşmazlığa neden oldu. Beyaz Saray, Suudi Arabistan’ı Ukrayna topraklarındaki askeri operasyon sırasında Rusya’nın yanında yer almakla suçladı. Bu suçlama Riyad tarafından reddedildi ve en üst düzeyde kınandı.


Wall Street Journal’ın aktardığı habere göre, ABD yönetiminin İran konusunda artan endişelerine ek olarak, son haftalarda ABD’de benzin fiyatlarının düşmesi ve Demokratların beklenenden daha iyi ara seçim sonuçları almasıyla son haftalarda ABD-Suudi Arabistan işbirliğinin iyileştiğine dair işaretlere dikkat çekti.


Wall Street Journal’a konuşan ABD’li yetkililere göre, ABD’nin Suudi Arabistan’a OPEC Plus kararının ‘sonuçlarını ödetme’ tehdidini uygulamak için şu anda bir planı yok.

ABD'li yetkiler, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Çin ve Rusya ile niteliksel ilişkilerinin Riyad için stratejik öneme sahip olduğunu ve daha bağımsız bir dış politika çizdiğini söyleyerek, ABD ile ilişkilerin ‘hala kırılgan’ olduğu konusuna dikkat çektiler.

# suudi arabistan # çin # abd