Brezilya’da antiemperyalist Lula da Silva zafer kazandı

ABD hegemonyasına baş kaldıran Latin Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya’da antiemperyalist İşçi Partisi lideri Lula da Silva yeniden başkanlık koltuğuna oturdu. İkinci turda rakibi Bolsonaro’yu geride bırakan Lula’nın başarısı sokaklarda coşkuyla kutlandı.

Chavez, Morales, Kirchner ve Castro ile Latin Amerika’nın bağımsızlığı içim mücadele eden Lula da Silva bir kez daha Brezilya Devlet Başkanı seçildi.

Latin Amerika’nın taşıyıcı kolonlarından Brezilya zorlu bir seçim sürecini geride bıraktı. Devlet Başkanlığı için İşçi Partisi Lideri Lula da Silva Liberal Parti başkanı Jair Bolsonaro yarıştı. 2 Ekimde yapılan ilk turu alan Bolsonaro ve Lula arasında ikinci turda büyük mücadele yaşandı. Lula yüzde 50,83, rakibi Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yüzde 49,17 oranında oy aldı. ikinci turu kazanarak devlet başkanlığını koltuğuna oturan antiemperyalist lider Lula oldu. Bolsonara sonuçları kabul ettiğini dıyurdu.

Zaferin kesimleşmesi ile Brezilyalılar kutlama için meydanlara akın etti. 2003-2010 yıllarında iki dönem Brezilya’yı yöneten, Amerikancı darbe ve kumpaslarla hapis yatan Lula, 11 yıl sonra yeniden Lula zafer konuşması yaptı. Ülkesine milli birlik sözü verdi:

- Brezilya siyasetinde bir diriliş süreci yaşadığımı düşünüyorum. Beni diri diri gömmeye çalıştılar ama şimdi ülkeyi yönetmek için buradayım. Çok zor bir durumun içindeyiz ama eminim ki halkın yardımıyla bir çıkış yolu bulacağız .1 Ocak 2023'ten itibaren sadece bana oy verenleri değil, 215 milyon Brezilyalıyı yöneteceğim. İki Brezilya yok. Biz tek ülke, tek bir halk ve büyük bir milletiz. Bu ülkenin barışa ve birliğe ihtiyacı var. Halk artık savaşmak istemiyor.

 Ekonomide ve siyasette toplumcu politikalara dönüleceğini söyleyen Lula, Brezilyalılara “Büyük zorluklara hazırlanmalıyız” diye seslendi:

- Brezilya halkı iyi bir iş, her zaman enflasyonun üzerinde bir maaş, kaliteli bir halk sağlığı ve eğitime sahip olmak istiyor. Silah yerine kitap istiyor. Brezilya halkı umudunu yeniden kazanmak istiyorÜlkeyi tüm boyutlarıyla yeniden inşa etmek gerekiyor. Siyasette, ekonomide, kamu yönetiminde, kurumsal uyumda, uluslararası ilişkilerde ve en çok da halkın ihtiyaç sahibi kesimiyle ilgilenmekte.

 Latin Amerika’nın bağımsızlığını, bölgesel birliğini savuınan ve hayatını buna adayan Lula da Silva’ya tebrik mesajı yağdı. Brezilya’daki coşku tüm kıtaya yayıldı.

Son seçimleri solcu partilerin kazandığı Bolivya, Kolombiya, Küba, Venezuela, Peru, Ekvador, Uruguay, Guatemala, Honduras, Şili Liderleri Lula’nın zaferini paylaştı. Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, “Tebrikler Lula da Silva! Senin zaferin Latin Amerika tarihi için yeni bir dönem açıyor” diyerek kıtada değişimin sinyallerini verdi.

ABD ve AB ise Çin ve Rusya ile iyi ilişkiler kuran Lula Silva’nın dış politikasını yakından izleyecek. Çünkü Silva seçim meydanlarında ABD hegemonyasına karşı çok kutuplu dünyadan yana konumlanacaklarını ilan etti. Kurucusu olduğu, BRICS adı verilen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ittifakını canlandıracaklarını söyledi.

# Lula Da Silva # brezilya