Burkina Faso Fransa'ya karşı ayakta

Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'da yüzlerce kişi Fransa karşıtı eylem düzenledi. Fransa'nın ülkedeki askerlerini çekmesini ve Fransa'nın Vagadugu Büyükelçisinin Burkina Faso’yu terk etmesi istendi.

Burkina Faso halkı Fransız askerilerinin ülkeden çekilmesi için meydanlara çıktı. Afrika Liderleri Kolektifinin çağrısıyla ülkenin başkenti Vagadugu'daki Millet Meydanı'nda eylem yapıldı. Halk Fransa'nın ülkedeki askerlerini çekmesini ve Fransa'nın Vagadugu Büyükelçisi Luc Hallade'ın ülkeden ayrılmasını talep etti.

Afrika Liderleri Kolektifi üyesi Moumini Boly, Burkina Faso'nun ekonomik, siyasi ve kültürel bağımsızlığını yeniden kazanmaya kararlı olduğunu söyledi. Boly, “Fransa'nın ve Fransız askerlerinin Burkina Faso'dan ayrılmasını istiyoruz. Bağımsız olmak ve başka partnerlerle işbirliği istiyoruz” dedi.

Göstericiler 30 Eylül 2022'deki iktidara gelen Cumhurbaşkanı İbrahim Traore'ye destekleyen sloganlar attı.

Burkina Faso hükümeti, aralık sonunda Fransa'dan, Vagadugu Büyükelçisi Luc Hallade'ın görevden alınmasını ve yerine başka bir ismin gelmesini talep etmişti. Bu talepten birkaç gün önce de Burkina Faso'da mukim Birleşmiş Milletler Koordinatörü Barbara Manzi istenmeyen kişi ilan edilmişti.

# Burkina Faso # fransa