Dolar saltanatı çöküyor: Suudi Bakandan Davos'ta dikkat çeken çıkış

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el Cedan, Dünya Ekonomik Forumu’nda petro-dolar sistemine darbe indiren açıklamalarıyla dikkatleri üzerine çekti. Suudi Bakan ticarette dolar dışında da alternatiflerin tartışıldığını belirtti.

Dolar saltanatının sonuna gelindi. Suudi Arabistan Petro-Dolar sistemine bir darbe daha vurdu. Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el Cedan, ticarette dolar dışı alternatiflerin tartışıldığını vurguladı.

Dengeleri değiştirecek bu açıklamalar İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yapıldı. ABD doları dışındaki diğer para birimleriyle de ticaret yapabilmek amacıyla görüşmelere açık olduklarını belirtti.

Böylece Suudi Arabistan, “Dolarsız bir enerji düzeni kuruluyor” tartışmalarına Davos’tan dahil oldu. Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el Cedan ayrıca, Çin ile stratejik bir ilişkiye sahip olduklarını belirtti. Cedan, “Avrupa ve bizimle birlikte çalışmak isteyen ve çalışabilecek diğer ülkelerle de bu ilişkiyi oluşturmak istiyoruz" dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 7 Aralık 2022’de Suudi Arabistan’a gitmiş, Çin'in Orta Doğu'dan daha fazla petrol satın alma konusunda çaba sarf edeceğini, bu ticareti de yuan para birimi üzerinden yapmak istediklerini vurgulamıştı.

# suudi arabistan # dolar saltanatı # davos