Piyasalarda Çin etkisi: Karantina kararıyla yükselişe geçti

Çin’in koronavirüs kısıtlamalarını kaldırması, piyasalara olumlu yansıdı. Küresel piyasalar uzun zamandır dalgalı seyir izlerken Çin’in salgını tedbirlerini kaldıracağı haberleri ile tekrar güven tazeledi.

Dünya genelinde merkez bankalarının para politikalarındaki belirsizlikler gündemdeki yerini korusa da Çin'in normalleşme adımları piyasalara olumlu yansıdı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu,8 Ocak'tan itibaren ülkeye gelen yolcuların karantina zorunluluğunun kalkacağını duyurdu. Karar Asya borsaları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 ve Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,9 yükseliş kaydetti.

Avrupa’da ise tatil öncesi son işlem gününde Fransa hariç endeksler pozitif seyretti. New York borsasında da endeks vadeli kontratlar yüzde 1'e yakın yükseliş kaydetti.

Çinden gelen haberlerle, emtia fiyatları da yükseliş eğiliminde hareket etti. Altının ons fiyatı yüzde 0,4 değer kazancıyla 1.805 ve Brent petrolün varili yüzde 1 artışla 85,2 dolardan işlem gördü.

Analistlere göre, seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla Çin'de hizmet sektöründe canlılığın artması bekleniyor.

# çin # Çin Ulusal Sağlık Komisyonu # koronavirüs kısıtlamaları