Eski ABD yetkilisinden çöküş itirafı: "Dolar payı geriledikçe çöküşe gidiyoruz"

Dünyadaki merkez bankalarının döviz rezervlerindeki doların payı 2021 sonu itibarıyla yüzde 59’a geriledi. Eski ABD Hazine Bakan Yardımcısı Paul Craig Roberts, “dolar geriledikçe çöküşe gidiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Doların saltanatı çöküyor. Bu gerçeği ABD’nin etkili isimleri de itiraf ediyor. Geçmişte ABD’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Hazine Bakan Yardımcılığını yapan Paul Craig Roberts , dünya enerji ticaretinde dolardan uzaklaştıkça ABD ekonomisinin çöküşe doğru ilerleyeceğini söyledi.

Eski ABD yetkilisinden çöküş itirafı: "Dolar payı geriledikçe çöküşe gidiyoruz" - Resim : 1

Roberts, 30 Ocak’ta yayımlanan makalesinde, Suudi Arabistan'ın Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı “petrol ticaretini dolar dışındaki para birimleriyle yapmaya açığız” çıkışını değerlendirdi. Eski ABD Hazine Bakan Yardımcısı, Suudi Arabistan’ın hamlesiyle dolara olan talebin ve para biriminin değerinin hızla düşeceğini söyledi. Reagan döneminin etkili ismi, “Bu, Washington’ın gücüne ve Amerikan bankalarının mali gücüne yönelik büyük bir tehdittir” dedi. Roberts, dünyadaki alternatif eğilimin, Washington’ın doların rezerv para rolünü “yaptırımlar ve varlıklara el koymalarla kötüye kullanmasından” kaynaklandığını kaydetti.

Eski ABD yetkilisinden çöküş itirafı: "Dolar payı geriledikçe çöküşe gidiyoruz" - Resim : 2

ABD Kongre Üyesi Marjorie Taylor Green de Rusya-Ukrayna krizinin doların rezerv para birimi özelliğini kaybetmesiyle sonuçlanabileceğini belirtmişti. Green, “Kendi kibrimiz ve NATO üyesi olmayan Ukrayna'daki 'demokrasiyi kurtarma mücadelemiz' nedeniyle, ağır yaptırımlara maruz kalan Rusya, ABD dolarına ihtiyaçları olmadığını dünyaya kanıtlıyor" ifadesini kullanmıştı.

Eski ABD yetkilisinden çöküş itirafı: "Dolar payı geriledikçe çöküşe gidiyoruz" - Resim : 3
IMF’nin “Doların hakimiyeti ve geleneksel olmayan rezerv para birimlerinin yükselişi” raporuna göre doların dünyadaki merkez bankalarının döviz rezervlerindeki payının 2021 sonu itibarıyla yüzde 59’a geriledi. Bu seviyenin son 25 yılın en düşük seviyesi olduğu belirtildi.

# abd # ABD ekonomisi