İngiltere Başbakanı Sunak Çin ile ilişkilerden rahatsız

Enerji ve gıda krizi yaşanan İngiltere'nin yeni Başbakanı Rishi Sunak, kendisinden önceki yönetimlerin Çin ile kurduğu ticari ilişkilerden rahatsız oldu. Bu ilişkilerin değişmesi gerektiğini savunan Sunak, İngiltere-Çin ilişkilerinde "altın çağ"ın sona ermesi gerektiğini savundu.

Atlantik sisteminin Çin rahatsızlığı sürüyor. Atlantik güçlerinin Çin'e karşı başlattığı kışkırtma kampanyası da sonuç vermeyince hedef bu sefer Çin'in Batı ile gerçekleştirdiği ticaret oldu.

"ÇİN İLE ALTIN ÇAĞ BİTMELİ"

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Çin'in Batı dünyasının değerlerine sistematik olarak meydan okuduğunu söyledi. Çin ile İngiltere arasındaki ticareti hedef aldı. Sunak, Çin-İngiltere ilişkilerinde "altın çağın" sona ermesi gerektiğini öne sürdü.

“Çin’e yaklaşımımızı değiştirmemiz gerekiyor. Açık konuşalım, ticaretin otomatik olarak sosyal ve politik reforma yol açacağına dair saf fikirle birlikte sözde ‘altın çağ’ bitti.”

Sunak, Çin'in "ticaret yoluyla sosyal ve politik reformla dönüştürülmesinin gerçeğe aykırı olduğunu ileri sürdü. Basit Soğuk Savaş retoriğine de güvenemeyeceklerini kaydetti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping 2021 yılında İngiltere'yi ziyaret etmişti. Bu ziyaret sonrası Çin ve İngiltere arasında "Kuşak Yol" projesinde işbirliği yapma kararı alınmıştı. Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın kurucu ortaklarından İngiltere 2021 yılında en çok ithalatı Çin'den gerçekleştirmişti.

# ingiltere # çin # rishi sunak