İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: ABD siyasi iradeden yoksun

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) tarafından onaylanan yeni bir kararı reddetti.

Kanaani, İran'ın her zaman barışçıl nükleer faaliyetler yürüttüğünü ve yükümlülüklerini yerine getirmeye ve nükleer konularda IAEA ile yakın ve yapıcı iletişim içinde olmaya devam edeceğini söyledi.

İran'ın müzakere yoluna her zaman sorumlu bir tavırla bağlı kaldığını ve müzakere masasından hiçbir zaman ayrılmadığını vurguladı. Yine de ABD hükümetinin bir anlaşmaya varmak için siyasi iradeden yoksun olduğunu söyleyen Kanaani, ABD'yi müzakerelerde sorumlu adımlar atmaya çağırdı.

Geçen hafta, IAEA Guvernörler Kurulu ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından önerilen ve İran'ı, "ilan edilmemiş" bir dizi sitesinde "uranyum izleri" olduğu iddiasıyla ilgili olarak IAEA müfettişleriyle işbirliği yapmaya çağıran kararı kabul etti. İran iddiaları reddetmişti.

Kanaani, dört Batılı ülkenin eyleminin İran ile ajans arasındaki teknik iş birliğini kesintiye uğratmayı amaçladığını belirtti.

İran Atom Enerjisi Kurumu başkanı Mohammad Eslami Pazar günü İran'ın kararın kabulüne "sert bir yanıt" vereceğini söyledi.

# iran # nükleer # uluslararası atom enerjisi ajansı