İran’daki kargaşada dikkat çeken bağlantı: CIA’nın devşirdiği kadınlar başrolde

Beyaz Saray koridorlarında “özgürlük” arayan İranlı muhalifler, geçen hafta yine ABD hükümetinin kapılarını aşındırdı. İran asıllı İngiliz sinema oyuncusu Nazanin Boniadi önderliğindeki grup, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile toplantılar yaptı.

CIA’nın devşirdiği İranlı muhalifler, Beyaz Saray’da toplantı üstüne toplantı yaptılar. ABD’den İran’a yönelik daha çok baskı istediler.

ABD, İran’daki şiddet eylemlerinde CIA’nın kontrol ettiği Sivil Toplum Kuruluşları ve terör örgütleri üzerinden aktif rol oynama çabasını sürdürüyor. Terör örgütleri aracılığıyla istediğini elde edemeyen ABD, Sivil Toplum Örgütleri üzerinden çalışmalarına hız verdi.

15 Ekim Cumartesi günü 3 İranlı muhalif kadın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşme yaptı. Görüşmeye katılan kadınlardan birinin Tavaana Okulu’nun Yönetim Kurulu üyesi Roya Hakakian olduğu tespit edildi. Ulusal Kanal, İran’daki eylemleri körükleyen Tavaana Okulu’nun ABD istihbaratı ile bağlantısını ortaya çıkartmıştı:

- Tüm Avrupa Birliği’ne üye ülkeler büyükelçilerini İran’dan çekmelidir. Daha önce etkili olduğu kanıtlandı ve şimdi İran rejimine bir darbe indirebilir.

 Görüşmede heyeti başkanlık yapan İran asıllı İngiliz sinema oyuncusu Nazanin Boniadi, Amerikan Dış İlişkiler Konseyi CFR’nin üyesi olduğu ortaya çıktı.

Nazanin Boniadi, Blinken’ın yanı sıra ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile de ayrı ayrı görüştü.

İran’a daha fazla yaptırım uygulanmasını isteyen muhalifler, ABD’nin acilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ni Tahran’a karşı toplamasını talep etti. İran’daki eylemcilerin internete erişimi konusunda desteklenmesini de isteyen muhalifler, İran’ın Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu’ndan çıkartılması gerektiğini savundu.

Twitter hesabından yaptığı açıklama ile görüşmeyi değerlendiren Kamala Harris, eylemcilerin yanında olduğunu duyurdu. İran hükümetinin kadınlara yönelik devlet destekli şiddet uyguladığını öne süren Blinken da bu sözde baskılara yanıt vermek için yollar aramaya devam ettiklerini söyledi.

Blinken açıklamasında, “ABD'nin İran halkını, desteklemek için daha fazla neler yapabileceğini görüşmek için sivil toplum ortaklarıyla bir araya geldim” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray’da yaptığı görüşmelerin kendisini cesaretlendirdiğini söyleyen Nazanin Boniadi “İran sivil toplumunu desteklemek için sonraki adımları atmayı dört gözle bekliyorum” dedi.

# cia # iran # abd