Kuzey Akım sabotajı ilk kez görüntülendi

Kuzey Akım'a yapılan sabotajın yarattığı hasar ilk kez görüntülendi. Baltık Denizi’nde yapılan incelemede Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2'ye ait dört borudan üçünde 50'şer metrelik eksikler olduğu belirlendi. Hasarın büyüklüğü boru hatlarının saldırı sonucu patladığı ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Rusya'dan Almanya'ya uzanan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarına düzenlenen sabotajın verdiği hasar görüntülendi. Enerji hattında 50 metrelik bölümün aldığı hasar gözler önüne serildi. Sabatojın ardından yapılan incelemeye ilişkin ilk görüntüler İsveç medyasında yayınlandı.

İsveç merkezli Expressen gazetesi Baltık Denizi’nde sızıntının olduğu bölgenin görüntüleri insansız denizaltılarla görüntüledi. Gazete, Kuzey Akımı 1 gaz boru hattında en az 50 metre uzunluğunda bir bölümün kayıp olduğunu açıkladı. Expressen'in uzaktan kumandalı denizaltı ile çektiği video, Baltık Denizi'nin dibindeki bulanık sularda kırılmış açık bir boru hattını gösterdi.

İsveç polisi ve savcıları, 26 Eylül'de Nord Stream 1 ve Nord Stream 2'de ortaya çıkan sızıntıların kasıtlı denizaltı patlamalarından kaynaklandığından şüpheleniyor ve olayı büyük bir sabotaj eylemi olarak araştırıyor.

Expressen, görüntülerin 17 Ekim Pazartesi günü yaklaşık 80 metre derinlikte kaydedildiğini belirtti. 50 metre kadar parçalanan boruları deniz tabanına gömüldüğü kaydedildi. Norveçli drone firması Blueye Robotics’ten  Trond Larsen , “Metal borunun bu denli kalın bükebilebilmesi için aşırı bir kuvvet uygulanması gerektiğini belirtti. Aynı zamanda videoyu çeken insansız denizaltı aracının operatörü olan Larsen, kopan boru hattının deniz tabanında çok büyük bir etki yarattığına da dikkat çekti.

Rusya, Kuzey Akım boru hattında yaşanan olayı devlet terörü olarak niteledi.

# Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı # doğal gaz # sabotaj