NATO nükleer genişleme planını açıkladı

NATO, nükleer genişleme planını açıkladı. Güney Kore ziyaretinde konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya, Çin ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti tehdit olarak gösterdi.

NATO ABD'nin Asya Pasifik'teki kuşatma adımları için nükleer sınırlarını genişletmeyi planlıyor. Bu kapsamda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bir dizi ziyarette bulundu.

Stoltenberg ziyaretin ilk durağı Güney Kore'de konuştu. Rusya, Çin ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni tehdit olarak gösterdi, nükleer genişleme planını açıkladı.

NATO Genel Sekreteri KDHC, Rusya ve Çin'de nükleer silah olduğu sürece ABD’nin nükleer caydırıcılığını müttefik ülkelere genişletmesinin gerekli olduğunu söyleyerek şunları belirtti:

- Nükleer silahlar var olduğu sürece özellikle Rusya gibi otoriter güçler bunlara sahip olmaya, mobilize etmeye yönelik büyük yatırımlar yaparken, Çin’de gördüğümüz gibi fırlatılmaya hazır silahların sayısı artıyorken ve de Kuzey Kore’nin yaptıklarını gördüğümüzde, nükleer caydırıcılığın hala çok önemli bir görev olduğunu anlıyoruz.


Güney Kore'den sonra Japonya'ya geçti Stoltenberg. Burada ise gündeminde Rusya'nın Ukrayna'daki özel harekatı vardı. Konuyla ilgili şunları belirtti:

- Eğer Putin Ukrayna'da kazanırsa Ukraynalılar için bir trajedi olacak. Ancak bu, dünya genelinde otoriter liderlere de oldukça tehlikeli bir mesaj ulaştırmış olacak. Çünkü bu, 'askeri güç kullanıldığında hedefe ulaşılabildiği' mesajı olacak.

Stoltenberg, NATO ile Japonya arasında daha güçlü ilişkilerin kurulması çağrısı yaptı.

# nato # nükleer # genişleme