New York'ta tartışmalı uygulama: İnsan cesetlerinden gübre

ABD'nin New York eyaleti, insan cesetlerinin gübreye dönüştürülebilmesine onay verdi. Kimileri yasayı desteklerken kimileriyse karşı çıktı.

ABD'nin New York eyaletinde, insanlara öldükten sonra cesetlerini toprağa dönüştürmesi için izin verildi. Bu yöntem, tabutla gömülme ve yakılmaya göre daha çevreci olarak görülüyor.

2019’da Washington buna izin veren ilk ABD eyaleti olmuştu. Gübreleştirme uygulaması, cesetlerin bir konteynır içinde odun yongası, kaba yonca ve çim ile birlikte yaklaşık bir ay tutulmasıyla yapılıyor.
Cesetleri gübreye çeviren şey ise mikropların faaliyetleri oluyor.

ABD merkezlİ şirketinse bu hizmetin tabutla gömülme veya yakılmaya göre yaklaşık 1 ton daha az karbon açığa çıkardığını aktarıyor.

Duruma Katolik piskoposlar karşı çıkıyor. Piskoposlar, insan cesetlerinin “evsel atık” gibi değerlendirilmesinin doğru olmadığı aktarılıyor.

İstanbul Latin Katolik Episkoposluğundan Diyakon peder Burhan Buladlar da söz konusu yasaya kaşı çıktı.

Buladlar, "İnsan ölmüş olsa bile Tanrı'nın önünde bir haysiyeti, onuru vardır. Evet ekolojik bir sorun var ama bence ekolojik sorunun yaratanlar üzerine gidilmeli ve ekolojik sorunların son bulması için küresel bir çalışma başlatılmalı." dedi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# new york # cenaze