Rusya'dan 'Tahıl Koridoru Anlaşması' kararı

Tahıl Koridoru Anlaşması 2 ay daha uzatılıyor. Rusya, Birleşmiş Milletler yetkilileriyle Cenevre’de yapılan görüşme sonrası, tahıl anlaşmasının 60 gün uzatılmasına destek vereceğini açıkladı. Türkiye, taraflarca girişimin uzatılması yönünde atılan adımların takdirle karşılandığını duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasının 2 ay daha uzatılacağını açıkladı.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle küresel gıda krizinin önüne geçmek için Ankara’nın girişimleriyle Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında geçen yıl İstanbul’da imzalanan anlaşmanın süresi, 18 Mart’ta sona eriyordu.

Anlaşma, en son geçtiğimiz sene kasım ayında 120 gün süreyle uzatılmıştı.

Türkiye, taraflarca girişimin uzatılması yönünde atılan adımların takdirle karşılandığını duyurdu. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasında barışın temini ile insani yardım konularında Türkiye'nin üzerine düşeni yapmaya devam edeceği vurgulandı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre anlaşma kapsamında bugüne kadar 23,1 milyon ton tahıl ihraç edildi. Bunların yarısı mısır, çeyreğinden fazlası da buğdaydı. En fazla ürün alan ülkeler ise Çin, İspanya, Türkiye, İtalya ve Hollanda oldu.

# rusya # Tahıl koridoru anlaşması # Ukrayna # bm