Sırbistan Kosova'nın kuzeyine asker konuşlandıracak

Sırbistan Cumhurbaşkanı Kosova'nın kuzeyine Sırp ordusu ve polisinin konuşlandırılması için NATO'nun Kosova Gücü'ne talepte bulunacaklarını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri Sırbistan-Kosova hattında gerilimi tırmandırıyor. NATO devriyeleri eşliğinde Kosova güçleri kuzeydeki Sırp belediyelerine el koyuyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic (Aleksandır Vuciç), kabinenin oy birliği ile Kosova’nın kuzeyine Sırp asker ve polisnin yerleşmesi için NATO'nun Kosova Gücü’ne başvurma kararı aldıklarını açıkladı. Belgrad hükümeti, Kosova ile Metohiya'ya (Medohiya’ya) sınırlı sayıda Sırp ordu ve polis birliğinin konuşlanmasına izin verilmesini NATO'nun Kosova Gücü misyon komutanlığından resmen talep etti. Sırbistan hükümeti BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararı uyarınca 100 ila 1000 arası Sırp güvenlik gücü personelinin Kosova ile Metohiya topraklarına geri dönmesini istedi.

Kosova’nın kuzeyinde Sırp Ordusunun konuşlanmasının gerginliği azaltacağını belirten Vucic, "Kosovalı Sırpların korunması ve sınır geçişlerindeki kontrolün sağlanması adına önemli olduğu kanaatindeyim” dedi. Sırbistan Cumhurbaşkanı, NATO’nun bu talebe olumlu yaklaşmayacağını da sözlerine ekledi.

Sırbistan’ın talebini ABD anında reddetti. Sırbistan'ı ziyaret eden ABD’nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar, Washington’un Sırbistan'ın Kosova'nın kuzeyine asker konuşlandırmasına karşı olduğunu açıkladı.

Sırbistan'ın talebine ilişkin ABD'nin Belgrad Büyükelçisi Christopher Hill (kıristofıl hiyl), “sorunlar siyasi sorun siyasi bir çözüm gerektiriyor. Sırp Belediyeler Birliği'nin kurulması durumu normale döndürebilir" ifadelerini kullandı.

Sırp nüfusun yoğun yaşadığı Kosova'nın kuzeyindeki 4 belediyede 18 Aralık'ta yapılması planlanan erken genel seçim öncesi Sırbistan ile Kosova bir kez daha karşı karşıya geldi. Kosova, önce erken yerel seçimi 2023’ün nisan ayına erteledi ardından da bölgedeki en büyük Sırp belediyesi olan Mitrovica’ya el koydu. Eski Sırp polis memuru Dejan Pantic'in gözaltına alınması tansiyonu daha fazla yükseltti. Buna tepki gösteren Kosovalı Sırplar 10 Aralık'tan bu yana, Jarinje ve Bernjak sınır geçişlerine kurdukları barikatlarda nöbet tutuyor.

# Kosova # sırbistan cumhurbaşkanı vucic # Sırbistan # nato