Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya silahlı saldırı

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası silahlı saldırıya uğradı. Vücuduna çok sayıda mermi isabet eden Robert Fico'nun hayati tehlikesinin bulunduğu açıklandı. Emniyet güçlerinin silahlı saldırganı yakaladığı bildirildi.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya silahlı saldırı

Slovakya'da, Bakanlar Kurulu Toplantısı, Trencin bölgesinde yer alan Handlova'daki Kültür Evi'nde düzenlendi. Slovakya Haber Ajansının aktardığı habere göre, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında, binaya silahla ateş açıldı.

Silahlı saldırıda, Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun yaralandığı belirtildi. Robert Fico'nun yakındaki bir hastaneye sevk edildiği kaydedilirken yapılan açıklamada suikast girişiminde bulunulan Fico'nun vücuduna çok sayıda merminin isabet ettiği belirtildi.

Başbakan Robert Fico'nun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, hayati tehlikesi bulunan Başbakan'ın, saldırıya uğradığı Handlova'dan başkent Bratislava'ya yaklaşık 215 kilometre uzaklıktaki Banska Bystrica eyaletine helikopterle aktarıldığı bildirildi.

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya silahlı saldırı - Resim : 1

SALDIRGANA İLİŞKİN DETAYLAR PAYLAŞILDI

Öte yandan, emniyet güçlerinin silahlı saldırganı yakaladığı bildirildi. Slovak basını, Başbakan Fico'ya suikast girişiminde bulunan kişinin, 71 yaşındaki Juraj C. olduğu iddiasında bulundu.

Amatör yazar olan şahsın ülkenin batısında yer alan Levice kentinde yaşadığı ifade edildi. Saldırganın DUHA Edebiyat Kulübüne sıklıkla gittiği belirtildi.

Bu arada Fico'nun son durumuna ilişkin de detay paylaşan ülke basını, saldırıda yaralanan Başbakan'ın ameliyatının sürdüğünü aktardı. Saldırganın başbakanın birçok organına zarar vermesi nedeniyle ameliyatın daha uzun süreceği bilgisine de yer verildi.

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya silahlı saldırı - Resim : 2

ROBERT FICO KİMDİR?

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Sosyal Demokrat Parti (SMER) Genel Başkanı olarak 30 Eylül 2023'te yapılan milletvekili seçimlerini kazanarak ülkede 3'üncü kez başbakanlık koltuğuna oturmayı başardı.

Göreve gelir gelmez ülkesinin Ukrayna'ya yaptığı silah yardımlarını durduran Fico, Avrupa Birliği (AB) içinde Rusya'ya yakın siyasi duruşu nedeniyle eleştirildi.

Ukrayna'da çözümün silah yardımıyla mümkün olmayacağı görüşünü savunan Fico, Ukrayna'da barıştan yana olduğunu dillendiriyor.

Siyasi hayatına 1990'da dönemin Demokratik Sol Partisinde başlayan Fico, 1992'de ilk defa milletvekili seçilerek meclise girdi. Bu partiden 1999'da ayrılan Fico, aynı yıl SMER'yi kurdu. Fico, SMER'in Genel Başkanı olarak girdiği Haziran 2006'daki erken seçimleri kazanarak 4 yıllığına başbakanlık görevini yürüttü. Ülkede 2010'da yapılan seçimlerde SMER oylarını yükseltse de Fico, 2010-2012 arasında Başbakan Yardımcılığı görevinde bulundu.

Daha sonra 2012'de bir kez daha başbakanlık koltuğuna oturan Fico, bu görevi 2018'e kadar sürdürdü. Fico, Slovakya'da genç gazeteci Jan Kuciak ve nişanlısının öldürülmesi sonrasında artan baskılar nedeniyle Mart 2018'de görevinden istifa etmek durumunda kaldı.

CUMHURBAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, Başbakan Fico’ya yönelik silahlı saldırıyla ilgili “Bugün Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya yapılan ve mümkün olan en güçlü ifadelerle kınadığım acımasız ve pervasız saldırı beni tamamen şok etti. Bu kritik anda kendisine güç ve hızlı iyileşme diliyorum. Düşüncelerim onun ailesi ve yakınlarıyla birlikte” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

slovakya saldırı suikast