Vucic: "Kosova'da geri dönülmez bir noktaya yaklaşıyoruz"

Sırbistan ve Kosova sınır hattı hareketli. Kosova'daki Sırpları hedef alan saldırılar sonrasında yerel seçimler 2023'ün Nisan ayına ertelendi. Belgrad'da Ulusal Güvenlik Konsey'i acil toplandı. Sırbistan Lideri Aleksandır Vucic, "Kosova'da geri dönülmez bir noktaya yaklaşıyoruz" dedi.

ABD Balkanlardaki kaos planını hayata geçirmeye çalışıyor. Sırbistan ve Kosova'nın plaka krizinde varılan anlaşmayla sağlanan olumlu hava tersine döndü. Sınır hatları, sokaklar hareketli. 

Kosova'da 4 belediyede yapılacak yerel seçimler öncesinde tansiyon yükseldi. Kosova polisi ve Kosovalı Sırplar arasında arbede yaşandı. Kosovalı Sırpların yerleşim yerlerinde patlamalar oldu. 18 Aralık'ta yapılacak yerel seçimler 23 Nisan 2023'e ertelendi. 

Yaşananlardan sonra Sırbistan yönetimi de alarma geçti. Pantsir Hava Savunma sistemi Kosova sınırına nakledildi. Helikopterler devriyeye başlarken, Sırp ordusu sınır bölgesinde konuşlanmaya başladı:

- Kosova'da geri dönülmez bir noktaya yaklaşıyoruz. Sahada bir milletin beka mücadelesi var. Kosova'nın kuzeyinde 'Sırp sorununun' sonuçlandırılması amaçlanıyor ve buna Priştine ve uluslararası toplumun bir kısmı da katılıyor. Kosova polisinin kuzeyde bulunmaya hakkı yok.

Belgrad'da Ulusal Güvenlik Konsey'i acil toplandı. Toplantı sonrası Sırbistan Lideri Aleksandır Vucic açıklamalar yaptı:

- Savaş hazırlığını artırmak için herhangi bir emir vermeden önce, barışı korumak için elimizden geleni yapacağız. Ancak size hemen söyliyeyim, teslim olmayacağız ve Sırbistan kazanacak. Sırplara zulmetmeye, Sırplara zorbalık yapmaya, Sırpları öldürmeye kalkışırlarsa Sırbistan kazanacak.

Bölgede her şey pamuk ipliğine bağlı. Kosovalı Sırplar, Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına giden yollara 10 Aralık'ta barikatlar kurdu. Mitrovitsa-Leposaviç arasındaki ana yol da halen kapalı. 

Barikatlar yerel Sırp gruplar tarafından korunuyor. Yolu kapatan kamyonların arkasında kurulan çadırlarda Kosovalı Sırplar gece boyunca nöbet tutuyor.

Barikatların yakınında NATO'nun Kosova Barış Gücü'nün (KFOR) devriye araçları yer alıyor. 

Kosova yönetimini destekleyen ABD ve İngiltere, Kosova'nın kuzeyindeki barikatların kaldırılmasını istiyor. Kremlin'den de açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kosovalı Sırpların tüm haklarının korunması gerektiğini ifade etti, "Durumun diplomatik yollarla çözülmesinden yanayız." dedi.

# Sırbistan # Kosova # belgrad # nato