Suriye ordusu Münbiç'e giriş yaptı: Soçi mutabakatları devreye mi giriyor?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyindeki PKK/PYD’ye karşı yapacağı kara harekâtı öncesi Suriye Ordu birliklerinin Münbiç’in batısında yoğunlaştığı bildiriliyor. Rusya’nın da PKK/PYD’yi Münbiç’ten çıkarmak için devreye girdiği belirtiliyor.

Suriye sahası hareketlendi. Suriye Ordusunun batıdan Münbiç’e giriş yaptığı belirtildi. Suriye Ordusuna bağlı 25. Tümenin Münbiç’in batısı kırsalına konuşlandığı bildirildi. Rusya’nın da PKK/PYD’nin Münbiç’ten çıkması için devrede olduğu kaydedildi.

Türkiye askeri kararlılığını Rusya’ya iletti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Erdoğan, 2019’daki Rusya ile imzalanan mutabakat muhtırasını gündeme getirdi.

Soçi’de 22 Ekim 2019 tarihinde imzalanan Türkiye –Rusya arasındaki Mutabakat Muhtırası’nın 6. maddesinde Rusya, “Münbiç ve Tel Rıfat’tan YPG unsurlarının silahlarıyla birlikte çıkarılacağını” taahhüt etmişti. Ancak aradan 3 yıl geçmesine rağmen bu maddeler yerine getirilmedi. Neden olarak Rusya tarafı 2018’de imzalanan Soçi Mutabakatı’nda Türkiye’nin yükümlülüklerini yeri getirmemesini gösteriyor.

Pürüzlere rağmen Türkiye ve Rusya, Suriye konusunda kapsamlı bir işbirliği içerisinde. Türkiye-Suriye görüşmelerinin devlet başkanları seviyesine taşınması an meselesi. Rusya, Erdoğan ile Esad’ı yan yana getirerek siyasi ve askeri işbirliğinin yeniden tesis edilmesini istiyor.

Uzmanlar Türkiye - Suriye işbirliği ile Fırat’ın doğusundaki ABD varlığının sona ereceğini ve PKK/PYD tehdidinin hızla ortadan kaldırılacağını değerlendiriyor.

# suriye ordusu # münbiç # rusya # pkk # pyd