Yemen İsrail'i Vurdu! Aden Körfezi'nde İsrail-ABD'ye geçit verilmedi

Yemen, İsrail’in güneyindeki Eilat kentinde hassas bölgeler ile Aden Körfezi’nde de bir İsrail gemisini hedef aldıklarını açıkladı.

Yemen İsrail'i Vurdu! Aden Körfezi'nde İsrail-ABD'ye geçit verilmedi

Yemen'in Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı yazılı açıklamada, "Yemen Deniz Kuvvetleri, işgal altındaki Filistin'in (İsrail) güneyindeki Umm er-Reşraş (Eilat) kentinde düşman İsrail’in hassas bölgelerine karşı bir dizi insansız hava aracıyla operasyon düzenledi." dedi.

Seri, aynı şekilde, "Yemen Deniz Kuvvetleri, Aden Körfezi’nde İsrail’e ait MSC SILVER adlı gemiyi uygun deniz füzeleriyle hedef aldı" ifadelerini kullandı.

Yemen'in Kızıldeniz ve Umman denizinde ABD’ye ait savaş gemilerine de insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediğine dikkati çeken Seri, söz konusu operasyonların Filistin halkına destek ve ABD ile İngiltere’nin Yemen’e düzenlediği saldırılara karşılık gerçekleştirildiğini vurguladı.

Bu saldırıların Avrupa Birliği'nin (AB), Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliğini sağlamaya katkıda bulunmak için askeri misyon başlattığını duyurmasının ardından gelmesi dikkat çekti.

AB, dün Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliğini sağlamaya katkıda bulunmak için "Aspides" isimli askeri misyonun başlatıldığını açıklamıştı. Misyonun seyrüsefer özgürlüğünün yeniden sağlanmasına ve ticari gemiciliğin korunmasına katkıda bulunacağını belirten AB, "Aspides" misyonunun, yalnızca savunma amaçlı olacağını kaydetmişti.

AB'ye göre misyon, denizde "durumsal farkındalık" sağlayacak, gemilere eşlik edecek ve olası saldırılara yanıt verecek, Babu'l Mendeb Boğazı ve Hürmüz Boğazı'ndaki ana deniz iletişim hatlarının yanı sıra Kızıldeniz, Aden Körfezi, Umman Körfezi ve Basra Körfezi'ndeki uluslararası sularda aktif olacak.

KIZILDENİZ'DEKİ YEMEN ABD-İSRAİL'E GEÇİT VERMİYOR

Yemen, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı. ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Yemen'in operasyonlarının ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Yemene ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterlerince ateş altına alındı. Yemen, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Yemen'in Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının istendiği kararı kabul etti. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

# Yemen # israil # abd