Bakan Bilgin açıkladı: EYT ne zaman çıkacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bütçe komisyonuna sunum yaptı.Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemenin Aralık ayında da Meclis’e getireceklerini belirtti.

Denetimlerin kamunun elinde yürütülmesinin önemine vurgu yaptı, kanun teklifi hazırlayacaklarını açıkladı:

- Satın aldıkları hizmetin parasını patron ödüyor. İşletmenin ödediği iş güvenliği müessesi işleyebilir mi?

 Bütçe maratonu Meclis’te devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yaptı. Bakan, maden kazalarına ilişkin önemli bir öneri gündeme getirdi. Bilgin, madenlerde denetim mekanizmasının özel değil kamu elinde yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Kanun teklifi hazırlayacaklarını duyurdu:

- Uygulamada bir kurumsal sorun var. Örgütlenme sorunu var. Madenlerde denetim yapma yetkisi yok. Yetki kamu kurumunda doğrudan doğruya idareye bağlı mekanizmada. Bütün madenlerde aslında bütün işletmelerde özel bir kuruluşta iş sağlığı güvenliği satın alma. Satın aldıkları hizmetin parasını patron ödüyor. İşletmenin ödediği iş güvenliği müessesi işleyebilir mi? 

 Bilgin, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması için çalışmaların sürdüğünü de ifade etti:

- İşveren ya da sermaye düşmanı değiliz. Ama sermayenin emekçi düşmanlığı yapmasına da müsaade etmeyiz. Sendikalaşma sendikal örgütlenmeyi destekliyoruz. Buna şimdi bir de geçen dönemde bahsettim hazırlık yapıyoruz tamamladık. 600 iş yeri Beyaz bayrak uygulamasından faydalanacak. 

 Bilgin, yeni istihdam projesindeki son durumu da aktardı:

- Üretim sürecine katılım projesi. Esası şu, işverene diyoruz ki sen eğitimsiz, lise meslek okullarında yüksek okul bitirmiş niteliklerdeki emeği al istihdam 3 ay ya da 6 aylık parasını biz verelim. Arkasından 3 ay için aldığın insan için 1 yıl iş garantisi… 50 bin kişiyi kapsayacak bir proje.

 Vedat Bilgin, emeklilikte yaşı takılanlarla ilgili çalışmanın da Aralık ayında Meclis’e sunacaklarını açıkladı. Kamuda sözleşmeli olarak istihdam edilen çalışanlarla ilgili son durumu da komisyon ile paylaştı:

- Aralık ayı içinde Meclise gelecek. Milyonlarca EYT’li 5 milyondan 8 milyona çıkıyor. Bunlar doğru değil. Şu anda yaş akdini sıfırlasak emekli olacak yaşı bekleyen insanların sayısı yaklaşık bu sayı 1 buçuk milyon insan var. 2023 yılında Cumhuriyetin 100. Yılında uygulanacak. Sözleşmeliler. Oldukça sorunlu iş ilişkisi ile çalışıyorlar. Tahmin ediyorum önümüzdeki hafta veya bu ay içinde uygulamaya getireceğiz. 

 Çalışma Bakanı, büyüme oranlarına da dikkat çekti. Bilgin, büyümenin ancak üretme ile olabileceğinin altını çizdi:

- Üretime dayanarak bu sorunu aşma gayretindeyiz. Büyüyerek. Enflasyonu değer transfer ederek enflasyona karşı büyümeyi ekonomik silah olarak kullanabiliriz. Başaracağız. Elimizde bazı imkânlar var.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı # vedat bilgin # maden kazası # eyt