TÜRKONFED açıkladı: Depremin faturası ağır

10 ili etkileyen depremin maddi hasarına ilişkin ilk rapor hazırlandı. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye ekonomisi için 84 milyar doları aşan bir ekonomik hasara neden olduğunu hesapladı.

Kahramanmaraş merkezli depremin maddi bilançosu çok ağır. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu bir rapor hazırladı. Rapora göre, yaşanan iki depremin 84 milyar dolarlık ekonomik kayba yol açması bekleniyor.

TÜRKONFED raporuna göre, mali hasarın 70,7 milyar doları konut zararı, 10,4 milyar doları milli gelir kaybı ve 2,9 milyar doları iş gücü kaybından kaynaklanacağı öngörüldü.

Raporda Marmara depreminin ise 1999 yılı dolar kuruyla 17,1 milyar dolar zarar yarattığı hatırlatıldı.

Deprem bölgesinde 3 milyona yakın konut bulunuyor. Bu konutların 1 milyonu aşkını hasarlı. Hasarlı konutların yerine yaşam alanları kurulması halinde kabaca 1 milyon konteyner eve ihtiyaç olacak. Ancak Türkiye’nin aylık konteyner ev üretimi 30 bin kadar. İş dünyasının bu rakamı artırmak için çalışacağı dile getiriliyor.

TÜRKONFED, bütçe açığının 2023'te en az 1 trilyon liranın üzerine çıkmasının beklenebileceğini aktardı.

10 ilin ihracatının liman altyapısının bozulmasının da etkisiyle 15 milyar dolar düzeyinin altına düşebileceği tahmin edildi.

# deprem # Kahramanmaraş