Şehit madenci ailelerine destek: Maaş bağlanacak borçlar silinecek

Meclis Genel Kurulu’nda cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren torba teklifin 7 maddesi daha kabul edildi. Teklifle maden kazasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına yönelik destekler de girecek.

Meclis Genel Kurulu’nda vergi teklifinin görüşmelerine devam ediliyor. Görüşmelerde teklifin 7 maddesi daha kabul edildi.

Teklifle cemevlerine yönelik düzenlemeler yapılacak. Teklifin kabul edilen maddelerine göre büyükşehir belediyeleri, belediyeler, büyükşehir ilçe belediyeleri ve il özel idareleri, gerektiğinde cemevlerinin yapım, bakım ve onarımını yapabilecek.

Teklifin diğer maddeleriyle de cemevlerinin aydınlatma giderleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanacak. İndirimli veya ücretsiz içme ve kullanma suyu imkanı, cemevlerine de tanınacak. İmar planlarında cemevi yerleri ayrılacak.

Teklifle kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölenlerle ilgili düzenleme de yapılacak.

Hayatını kaybeden madencinin genel sağlık sigortası primi dâhil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borçları silinecek. Madencinin ölüm tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacak.

Maden kazasında hayatını kaybeden sigortalının eş ve çocuklarından birisi, kamu kurum ve kuruluşlarının sürekli işçi kadrolarında istihdam edilecek. Kişinin eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi işe alınacak.

Bu kapsamdaki maden işçilerinin yakınlarına tanınacak haklara yönelik zaman ve tarih şartı bulunan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.

# maden kazası # cemevleri