Bakan Dönmez Açıkladı: Depremde enerji altyapısı zarar gördü

Depremde Kahramanmaraş-Gaziantep doğal gaz iletim hattında hasar oluştu. BOTAŞ, Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş’a gaz akışını kesti. Güvenlik amacıyla Ceyhan petrol rafinerisine petrol akışı durduruldu. Enerji nakil hatlarında da TEİAŞ'a ait yaklaşık 30 trafo merkezinde hasar aldı.

Kahraman Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle enerji alt yapısında da hasarlar oluştu. Kahramanmaraş-Gaziantep doğal gaz iletim hattı koptu.

Gaz iletim hattındaki hasar nedeniyle BOTAŞ, hasar sonucunda Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş ve bu illere bağlı Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, Islahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine doğal gaz akışının durdurulduğunu açıkladı. BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, “hastane, fırın ve benzeri kritik tesislere sıkıştırılmış doğal gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz tedariki yapılacağı belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji nakit hatlarındaki hasarı açıkladı. Dönmez, deprem nedeniyle bölgede 30 trafo merkezinin hasar aldığını söyledi.

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu da akaryakıt dağıtıcı ve bayi dernekleriyle görüşüldüğünü, deprem bölgesinde akaryakıt ikmal sorunu yaşanmaması için tedbirlerin alındığını duyurdu. Kurumdan yapılan açıklamada “Bölgedeki görevli tedarik şirketleri, üretim santralleri ve Organize Sanayi Bölgeleri’ne ait enerji şirketlerinin avans ödeme, dengesizlik ve teminat yükümlülükleri 30 gün süre ile ertelenmiştir.” denildi.

Öte yandan herhangi bir sızıntı ya da basınç problemi yaşanmaması için Ceyhan petrol rafinerisine petrol akışı durduruldu.

# deprem # Kahramanmaraş # botaş