Kışkırtıcı hesaplara soruşturma: Panik yaratan hesaplar tespit edildi

Depremin şokuyla birlikte kışkırtıcı hesaplar sosyal medyada devreye girdi. Emniyet Genel Müdürlüğü korku ve panik yaratmak amacıyla paylaşımlar yapan 13 hesap yöneticisini tespit etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da 13 hesap hakkında soruşturma başlattı.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından sosyal medya da korku ve panik yaratan paylaşımlar dolaşıma sokuldu. Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, sosyal medya kışkırtıcı faaliyetler yürüten 13 hesabın yöneticisini tespit etti.

Konuyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Kahramanmaraş/Pazarcık merkezli depreme ilişkin sosyal medya platformlarında, vatandaşlarımız üzerinde korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, ilgili birimlere gönderilmiştir" denildi.

Polisin tespiti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada “deprem ile ilgili olarak sosyal medya hesaplarından, yanlış veya doğruluğu bulunmayan çarpıtılmış gerçeğe aykırı bilgileri sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saiki ile yayan dezenformasyon niteliğindeki yorum, beyan ve açıklamalara ilişkin paylaşımlar ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından resen soruşturma başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı 7,7 büyüklüğündeki depremi ile siber devriyeleri faaliyetlerini de yürüttü. İnternet ortamında 7 gün 24 saat esasına göre çalışan sanal devriler, enkaz altında kalan yurttaşların yardım paylaşımlarını tek tek değerlendirdi. Sosyal medyadan yardım çağrısı yapan vatandaşları adres ve konum bilgileri ivedilikle AFAD ve arama kurtarma birimlerine iletildi.

# deprem # Kahramanmaraş # soruşturma