Bakan Dönmez maden kazası iddialarına yanıt verdi

Enerji Bakanı Fatih Dönmez Meclis Genel Kurulu'nda Bartın'da meydana gelen maden kazasına ilişkin bilgilendirme yaptı. Bakan, kazanın yaşandığı maden ocağında son denetimin Ağustos ayında yapıldığını ve teknik, idari düzenlemelere aykırı husus tespit edilmediğini söyledi.

Bartın'daki maden kazası Meclis'in gündeminde. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Meclis Genel Kurulu'nda maden ocağında kazaya ilişkin siyasi partileri bilgilendirdi. Dönmez, maden ocağında yapılan denetimlerle ilgili bilgi verdi:

- Bu yıl 4 denetim yapıldı. son denetim 21-27 ağustos arasında denetimi yapıldı. Bu denetimlerde teknik idari düzenlemelere aykırı husus tespit edilmedi. Diğer denetimler gelince de işletmenin eylül ayı içinde TTK eğitim daire başkanlığı teknik elemanları tarafından denetlendi. Çalışma bakanlığının iş müfettişleri tarafından da denetim yapıldı.

 Dönmez, kazadan sonra ortaya atılan Sayıştay raporlarına yönelik iddialara da yanıt verdi:

- Rapordaki ifadeler çarpıtılarak metan gazı miktarı yüksek tspit lanse edildi. Bu konuya açıklık getirelim. Söz konusu ifade tamamen yanlıştır. kömürün içindeki metan miktarı ile ocakta metan formu bir birinden farklıdır. Grizu patlamaları ortamdaki metan yüzdesi ile ilgilidir. Adı geçen raporlar TBMM KİT komisyonunda da görüşüldü.

 Kazadan önce gaz merkezinden alınan metan gazı oranlarını da paylaştı Bakan Dönmez:

- Şimdi kazadan önce son kayıtlar incelendiğinde ortamdaki metan gazı 1 5 seviyesinde. 18.05'te emnniyet amaçlı elektrik kesildi. 18.09'da son kayıt havadaki metan oranı 1.69 ölçüldüğünü gösteriyor. 18.09'dan sonra kayıt alınamadı. Bilirkişiler ocakta yukarıda kayıtlarda bu değerleri tek tek değerlendirecek.

 Uçaklarda olduğu gibi maden ocağında da kara kutu olduğunu söyleyen Bakan, inceleme sonucunda kazanın nasıl meydana geldiğinin belli olacağını bildirdi:

- Yani o işletmemizde ayı uçakta olduğu gibi kara kutumuz var. O ana kadar gerçekleşen tüm ölçümler görevlilerin arasındaki her türü telefon telsiz kayıt altındadır. İncelemeye tabii olacaktır. Hiç bir endişeniz olmasın. Gereği yapılacaktır ihmal varsa. 

 Diğer yandan Baka Dönmez, yaralı madencilerle ilgili rakamları da paylaştı:

 - Bugün itibarıyla sadece İstanbul'da 6 madencinin tedavisi devam ediyor. 
# Fatih Dönmez # Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı # Sayıştay