Bartın'daki maden faciası emniyet fezlekesine girdi

Barınt-Amasra'daki maden faciasına dair emniyet fezlekesi soruşturma dosyasına girdi. Fezlekede, patlamaya sebep olan çok sayıda "yönetimsel zafiyet ve ihmalden" söz edildi. Fezlekeye göre patlama öncesi bir günde yüksek metan nedeniyle 355 kez alarm zili çaldı.

Bartın’ın Amasra ilçesinde 42 işçinin hayatını kaybettiği maden patlamasıyla ilgili Bartın İl Emniyet Müdürlüğü'nün yayınladığı 235 sayfalık fezleke ortaya çıktı.

Yüzlerce müşteki, bilgi sahibi ve şüpheli ifadelerinden hazırlanan 235 sayfalık fezlekede, “Amasra Kömür İşletmeleri Müessesesinin genel işleyişine bakıldığında, ihmaller zincirinden bahsetmek mümkündür” değerlendirmesi yapıldı.

Fezlekede, “Kural ihlallerinin yaygınlığı ve denetimsizliğin tüm işletmeyi uzunca bir süredir disiplinsiz bıraktığı, özellikle iş sağlığı ve güvenliği açısından bir vurdumduymazlığa sürüklediği anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Havalandırma arızasına ilişkin tutanak tutulduğuna dikkat çekilerek, “Patlamanın gerçekleştiği kısmında bulunan fanın çalışmadığı, bir gün öncesinden itibaren sürekli uyarı ve alarm kayıtlarının olmasına rağmen tamir edilmeden patlatma yapıldığı tespit edilmiştir” denildi.

İhmallerin zincir biçimini aldığının vurgulandığı fezlekede "İşletmede ihmaller zincirinden bahsetmek mümkündür. Müessesede 43 yıldır görevli olan müdür yardımcısının iş hayatı boyunca yer altına hiç girmediğini beyan etmiş olması ve benzeri birçok konu, ihmaller zincirini oluşturmuştur.” denildi.

Fezlekede maden ocağındaki personel eksikliğine de dikkat çekildi. Maden ocağına giriş kaydı olduğu halde çıkış kaydı görünmeyen personel bulunduğu, giriş kaydı olmadığı halde çıkış kaydı görünen personel olduğuna dikkat çekilerek, “İş güvenliği kapsamında zafiyet oluşturduğu tespit edilmiştir” denildi. Kimlerin ocağa indiği, kimlerin çıktığı konusunda yeterli denetim yapılmadığı kaydedildi.

# Amasra # Bartın # maden faicası # maden kazası