Üzüm Üreticileri Dertlerini Ulusal Kanal'a Anlattı

Pamukova’da üzüm hasadı devam ediyor. 25 liraya bağdan çıkan üzümün fiyatı, yüksek girdi maliyetleri ve aracılar sebebiyle pazarda 40-45 lirayı buluyor. Üreticiler girdi maliyetlerinin düşürülmesini istiyor.

 Ulusal Kanal ekibi, Pamukova’da üreticilerle görüştü. İlyas Gümrükçü’nün haberini, Bahtiyar Bodur’un görüntüleriyle izliyoruz…

Sakarya’nın Pamukova ilçesi, Türkiye’nin meyve-sebze üretimindeki en bereketli topraklarından biri… Mikroklima iklimi sayesinde Pamukova’da üretilen 8 farklı üzüm türü, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

Pamukova’da bu yıl 45 bin ton rekolte beklenen üzüm, Nisan ayında yaşanan zirai don nedeniyle düştü.

25 dönüm üzüm bağı olan üretici Erhan Özdil, iki ayrı üzüm bağından 20 ton üzüm yerine 6 ton üzüm aldığını söyledi.

25 liraya bağdan çıkan üzümün fiyatı, yüksek girdi maliyetleri ve aracılar sebebiyle pazarda 40-45 lirayı buluyor. Üreticiler, pahalılığın nedenini aracıların ve girdi maliyetlerin yüksekliğinden kaynaklandığını belirtiyor.

Üreticiler, aracılar olmazsa tüketicinin üzümü en az 15 tl daha ucuza yiyebileceğinin de altını çiziyor.

Ağustos ayında başlayan üzüm hasadı, Aralık ortasına kadar sürüyor. Günlüğü ortalama 500 lira ile hasat toplayan mevsimlik işçiler, işlerinden memnun…

Üreticiler ise, girdi maliyetlerinin düşürülmesini istiyor. Çiftçi Erhan Özdil, özellikle ilaç ve gübre fiyatlarının pahalılığından yakındı.

Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya da piyasa fiyatlarını üretici değil, tüccarların belirlediğini söyledi. Ulukaya, çözüm olarak, girdi maliyetlerinin düşürülmesinin yanında aracıların da ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

# pamukova # üzüm