Fed faiz kararını açıkladı: 28 yıl sonra bir ilk

Fed, faizi 75 baz puan artırarak %1,75 seviyesine çıkardı. 1994'ten sonra ilk defa tek seferde bu oranda bir faiz artışı yapıldı. Sıkılaşma yönündeki ilk faiz artışını 25 baz puan ile Mart ayında yapan Fed, enflasyondaki yükselişin hızlanmasıyla Mayıs’ta 50 baz puanlık faiz artışı yapmıştı.

Fed faiz kararını açıkladı: 28 yıl sonra bir ilk

Fedfaizi 75 baz puan artırarak %1,75 seviyesine çıkardı. 1994'ten sonra ilk defa tek seferde bu oranda bir faiz artışı yapıldı. Sıkılaşma yönündeki ilk faiz artışını 25 baz puan ile Mart ayında yapan Fed, enflasyondaki yükselişin hızlanmasıyla Mayıs’ta 50 baz puanlık faiz artışı yapmıştı.

FED ABD EKONOMİSİ İÇİN BEKLENTİLERİNİ AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE ETTİ

Fed faiz kararı sonrası makro ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini revize etti. Buna göre Mart ayında yüzde 2,8 olan büyüme beklentisi bu toplantıda yüzde 1,7'ye indirildi. 2023 büyüme beklentisi yüzde 2,2'den yüzde 1,7'ye; 2024 beklentisi ise yüzde 2'den yüzde 1,9'a çekildi.

FED'İN ÜZERİNDEKİ BASKI ARTMIŞTI

Fed, salgın sonrası politika normalleşmesinde bir başka adım olan bilanço küçülmesine ise haziran itibarıyla başlamıştı.

Rusya- Ukrayna Savaşı ve Çin'de Omicron varyantının tetiklediği Kovid-19 salgınının kontrol altına alınmasına yönelik politikaların tedarik zincirinde sıkıntıları artırmasının etkisiyle yükseliş eğilimini sürdüren enflasyon, Fed'in üzerindeki baskıyı daha da artırmıştı.

ABD'de enflasyon mayısta yıllık yüzde 8,6 ile Aralık 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

# abd # rusya # amerika # Ukrayna # çin # FED # faiz # bitcoin # enflasyon # kripto # Mayıs