İngiltere Balkanları ateşe atıyor

NATO Madrid Zirvesi'nde Bosna-Hersek'in stratejik açıdan önemli ülkeler grubuna dahil etmesi,ekipman ve personel yardımı yapılacağı açıklaması üzerine İngiltere Başbakanı Boris Johnson bölgeye askeri uzmanların gönderilmesi ve Rus karşıtı merkezlerin açılması kararını aldı. Karara Sırp yetkililerden tepki geldi.

İngiltere Balkanları ateşe atıyor

NATO ülkeleri liderlerinin Madrid'deki zirvesinde Bosna-Hersek'i stratejik açıdan önemli ülkeler grubuna dahil etmesi ve ekipman ve personel yardımını açıklamasının ardından, Londra ilk adımları atıyor. Büyük Britanya'dan askeri uzmanlar Bosna-Hersek'e gidiyor. Ayrıca Başbakan Boris Johnston tarafından da duyuruldu ve Birleşik Krallık hükümetinin resmi web sitesinde de görülüyor. Ayrıca bölgede bir Rus karşıtı merkezin kurulduğu da açıklandı. Bütün bunlar için, 750.000 sterlin ödeneceği belirtildi. İngiltere'nin yaptığı açıklamada şunlar kaydedildi:

Batı Balkanlar'ın Putin'in yıkıcı niyetleri için başka bir oyun alanı olmasına izin veremeyiz. Rusya, ayrılıkçılık ve mezhepçilik alevlerini körükleyerek, son otuz yılda Bosna Hersek'de elde edilen başarıları, tüm kıtamıza daha fazla istikrar getiren başarıları geri almaya çalışıyor. Bu nedenle, dostlarımızın hak ettikleri barışı koruma çağrısına cevap vererek Bosna Hersek'e desteğimizi artırıyoruz.

Açıklamalara ardından Bosna-Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti lideri Milorad Dodik tepki gösterdi.

# ingiltere # rusya # nato # batı # madrid # balkanlar # ilk # son # bosna hersek # Sırbistan # Kosova # Sırp Cumhuriyeti