Rusya Avrupa’nın doğalgazını keserse ne olur?

Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım 1 boru hattı için kullanılan bir türbin motorunun teknik sebebiyle nedeniyle durdurulduğunu ve boru hattı üzerinden Avrupa Birliği’ne (AB) doğalgaz arzının önemli ölçüde azalacağını duyurdu.

Rusya Avrupa’nın doğalgazını keserse ne olur?

Avrupa ülkeleri kullandıkları doğalgaz miktarının üçte birini Rusya’dan alıyor.

Almanya’ya giden Kuzey Akım 1 boru hattı, bakım için devre dışı bırakıldıktan sonra kapasitesinin çok altında çalışıyor.

Bu, Brüksel ve Avrupa’daki liderleri alarma geçiren, bazıları tarafından ‘şantaj girişimi’ olarak nitelendiren bir durum.

Doğalgaz, Avrupa kıtasında evleri ısıtmak ve elektrik santrallerini çalıştırmak için kullanılıyor.

PEKİ RUSYA DOĞALGAZI KESERSE NE OLUR?

The Guardian gazetesinin enerji muhabiri Alex Lawson’ın haberine göre, en kötü senaryo, Rus gazının tamamen kesildiği, kıtayı ciddi bir resesyona sürükleyebilecek ve enerji tayınına yol açabilecek 2008’deki bankacılık çöküşüne benzer bir kriz olabilir.

Eylül 2008’de patlak veren küresel mali kriz, 1929’daki Büyük Buhran döneminden bu yana yaşanan en ağır krizdi.

ABD’de başlayan kriz, daha sonra Avrupa ülkelerini de içine alacak şekilde dünya çapında yayıldı.

Habere göre, AB ülkeleri bu kış gaz tayınını kabul etti, çünkü Rus gazını kısa sürede alternatif enerji kaynaklarıyla değiştirmenin bir yolu yok.

İngiltere, doğrudan Rus enerjisine bağımlı olmasa da, bu krizden zarar görmeden kaçamayacak. Ülkeler ışıkları açık tutmak için diğer küresel kaynakları araştırırken, faturaların bu kış daha da yükselmesi muhtemel.

# abd # rusya # Ukrayna # almanya # avrupa # enerji # gaz # doğal gaz # çok # gazprom