EYT yasası ne zaman çıkacak? EYT'de son durum ne?

Emeklilikte yaşa takılanlar için çözüm önerileri değerlendirilirken, emeklilikte yaşa takılanlar hazırlanan EYT yasasını merak ediyor. Konuyla ilgili yeni gelişme olup olmadığı da vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki EYT yasası ne zaman çıkacak? EYT kimlere vuruyor? EYT'de yaş sınırı kaç? İşte EYT'deki son durum...

EYT yasası ne zaman çıkacak? EYT'de son durum ne?

Emeklilikte yaşa takılanlar, EYT yasasının çıkmasını dört gözle bekliyor. Hal böyleyken vatandaşlar da neredeyse her gün konuyla ilgili yeni gelişme olup olmayacağına ilişkin araştırmalarda bulunuyor.

EYT YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan EYT yasası ile ilgili zaman zaman hükümet kanadından çeşitli açıklamalar yapılsa da yeni gelişme olup olmadığını merak edenler ''EYT yasası ne zaman çıkacak?'' şeklindeki soruyu sıkça soruyor.

EYT platformu da düzenlemenin bir an önce yasalaşması için temaslarını sıklaştırırken, AK Parti ve MHP Meclis gruplarından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile de bir araya geldi.

Bilgin’in toplam 3 milyon kişiyle ilgili çözüm arayışında olduklarını ancak henüz konuyla ilgili çalışmanın son halini almadığını söylediği belirtildi. Bilgin, EYT’de tüm mağdurları kapsayan şekilde çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

Görüşmede, sorunun çözümü için yıl sonunu işaret edilirken, 2023 bütçesine EYT ile ilgili düzenlemenin konulmasının hedeflendiği ifade edildi.

EYT'DE YAŞ SINIRI NEDİR?

Genel çerçeveye bakıldığında EYT'li grubu 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalılar oluşturuyor.

Bu tarihten önce sigortalı olanlar için yaş dışında erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık süresi şartı var. Ancak bu tarihten önce Emekli Sandığı'na girmiş ya da Bağ-Kur'lu olmuş EYT'liler de mevcut. Bu tarihten önce SSK'lı olmuş şu anda memur olanlar, primi eksik bulunanlar, farklı kurumlardan prim biriktirenler de bulunuyor. Bütün bunlar ayrı ayrı değerlendirilerek kapsamlı bir çalışma yapılacak.

Emeklilikte yaşa takılanlar sorununda çözüm olarak emeklilik yaş sınırının değiştirilmesi de masada. Seçenekler arasında kadınlar için üç, erkekler için beş yaş indirim yapılması ya da tek yaş olarak yeniden belirlenmesi yer alıyor.

EYT NEDİR?

8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.

Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

# ak parti # ilk # son # 2023 # eyt nedir # eyt son durum # eyt açıklaması # eyt açılımı # eyt derneği # resmi gazete eyt son dakika # eyt hesaplama # eyt ne demek # eyt şartları # eyt ne zaman çıkacak # eyt açıklandı mı # eyt açıklandı # eyt başvuru # bakan bilgin eyt # eyt emeklilikte yaşa takılanlar # eyt formülleri # erdoğan eyt açıklaması