Rus Medyası: "Ukrayna'daki nükleer felaket Türkiye'yi bile etkileyecek"

RIA Novosti'nin haberine göre Rus Korgeneral Igor Kirillov, Ukrayna birliklerinin Zaporizhzhia nükleer santralini bir ayda 12 kez bombaladıgını açıkladı. Pravda haberi "Ukrayna'daki nükleer felaket Türkiye'yi bile etkileyecek" başlığıyla okuyucularıyla paylaştı. See more at https://english.pravda.ru/news/hotspots/153662-ukraine_nuclear/

Rus Medyası: "Ukrayna'daki nükleer felaket Türkiye'yi bile etkileyecek"

18 Temmuz'dan bu yana, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (AFU), Zaporizhzhia nükleer santralini çoklu fırlatma roket sistemleri, topçu ve insansız hava araçlarından sistematik olarak bombalıyor. 

Rus Korgeneral Igor Kirillov yaptığı açıklamada, "50'den fazla top mermisi patlaması ve beş kamikaze insansız hava aracı rapor edildi" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı'na göre, Ukrayna kuvvetleri nükleer santrali Marganets ve Nikopol yerleşimlerinin yanından bombalıyor. Kirillov, saldırı sonucunda santralin ikmal sistemlerinin yanı sıra Energodar şehrinin yaşam destek tesislerinin hasar gördüğünü de sözlerine ekledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Zaporizhzhia Nükleer Santrali'nin bombardımanı en az bir reaktörün içeriğinin yüzde 25'inin salınmasına yol açarsa, radyoaktif maddelerin Baltık Devletlerini ve İskandinav Yarımadasını etkileyeceğini söyledi. Rus Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Igor Kirillov, radyonüklidlerin Polonya, Almanya, Slovakya, Romanya ve Moldova bölgelerini de kapsayacağı konusunda uyardı.

Savunma Bakanlığı ayrıca, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin eylemlerinin Japonya'daki Fukushima-1 nükleer felaketine benzer bir duruma yol açabileceği konusunda da uyardı. Bakanlık, Ukrayna'daki nükleer santralde meydana gelen bir kazanın nüfusun toplu göçünü tetikleyeceğini vurguladı.

Böyle bir felaketin sonuçları İstanbul'u bile etkileyecektir. Enerji ve Finans Enstitüsü'nde bir enerji mühendisi olan Sergei Kondratiev, Lenta'ya verdiği demeçte, Zaporizhzhia Nükleer Santrali'ndeki bir nükleer felaketin, ekonomik kriz şöyle dursun, bölgesel bir çevresel acil duruma, hava ve yeraltı suyu kirliliğine yol açacağını söyledi.

Pravda haberi "Ukrayna'daki nükleer felaket Türkiye'yi bile etkileyecek" başlığıyla okuyucularıyla paylaştı.

# istanbul # türkiye # rusya # Ukrayna # rus # savunma bakanlığı # nükleer santral # nükleer sızıntı # nükleer felaket