Öksürük nasıl geçer? Öksürüğe ne iyi gelir?

Öksürük, kış aylarında soğuk algınlığı nedeniyle, korona veya mevsim geçişlerinde alerjik reaksiyonların neden olduğu sağlık problemidir. Çocuklarda, bebeklerde ve yetişkinlerde sıklıkla görülen öksürük gidermek için evde yapılabilecek doğal ve bitkisel yöntemler vardır. Peki yöntemleri nedir? Öksüreğe ne iyi gelir?

Öksürük nasıl geçer? Öksürüğe ne iyi gelir?

Öksürük hemen hemen herkesin kış aylarında, mevsim geçişlerinde veya korona döneminde başına gelen sağlık problemlerinden birisidir. Boğaz ve solunum yollarındaki maddeyi temizlemek amacıyla vücudun verdiği bir tepki mekanizmasıdır.

Öksürük gidermek için evde yapılabilecek bazı doğal yöntemler vardır. Bitki çayları, bazı sebze ve meyveler öksürüğe iyi gelir.  Öksürük alerjik reaksiyon olabileceği gibi bir sağlık probleminin de habercisi olabilir. Sürekli geçmeyen öksürük şikayeti olanların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR?

  • Öksürüğü kesmek için bol bol sıcak içecekler tüketilmelidir.
  • Bol sıvı alımı kış aylarında mukoza membranlarında gelişebilecek kuruluğu önler.
  • Pastiller öksürüğün azalmasına yardımcı olur
  • Sıcak bitki çayları içmek de boğazı yatıştırır.
  • Açık hava yürüyüşleri yapın. Gün içerisinde rahatlatıcı egzersizler yapmaya özen gösterin.
  • Bal, boğaz bölgesini kaplayarak tahrişi azaltır ve öksürüğün yatışmasına yardımcı olur.
  • Tahin ve pekmez karışımı da öksürüklerin önüne geçebilir.
  • Kahvaltıdan önce ve yatmadan önce bir tatlı kaşığı balın üzerine limon sıkın ve yiyin.
  • Sıcak bir duş öksürüğün azalmasına katkı sağlar.
  • Kalorifere ıslak havlu koyarak ya da buhar makinesi ile oda havasını nemlendirmek yardımcı olabilir.
  • Öksürüğü kesmek için limon ve C vitamini yüksek besinler yenilmelidir.
  • Sigara tüketimini azaltın ve sigara içilen yerlerde durmayın.
  • Evde rutubet ve nem oluşumu öksürüğü tetikler. Bu nedenle evi iki saatte bir havalandırın.
Öksürük nasıl geçer? Öksürüğe ne iyi gelir? - Resim : 1

ÖKSÜRÜK NASIL GEÇER?

Elma Çayı

Elma kabuğu, ıhlamur ve 2 bardak suyu bir kabın içerisine koyun ve kaynatın. Ardından karışımın içerisine bir adet tarçın çubuğu ve yarım limon sıkın. Karışımı soğumadan için.

Süt

Bir bardak sütü kaynatın. Kaynayan sütün üzerine bir çay kaşığı karabiber serpiştirin ve bekletmeden tüketin. Karışımı tatlandırmak için bal kullanabilirsiniz.

Zencefil Çayı

Toz zencefil ve bir tatlı kaşığı balı karıştırarak macun haline getirin. Hazırladığınız macunu yemeklerden sonra yiyin.

Kuşburnu Çayı

Kuşburnu ve bir bardak suyu kaynatın. İçerisine toz zencefil ekleyin ve sıcak tüketin.

Ayva Çayı

Ayva çekirdeği ve kabuklarını, elma kabuğu ile birleştirin ve suda kaynatın. 10 dakika demlendirdikten sonra bir kaşık bal ilave edin ve için.

Ihlamur Çayı

Kış aylarında en çok tercih edilen bitki çaylarından ıhlamur ise ağrı ve iltihap gidericidir. Günde 2 bardak ıhlamur çayını şekersiz içmeye özen gösterilmelidir. Şeker çaydaki bileşenler ile tepkimeye girerek, yararlı yanlarını azaltabilmektedir.

Adaçayı

Adaçayı hem boğazı yumuşatır hem de ağrısını azaltır. Bitki çayı olarak tüketilen adaçayını aynı zamanda gargara olarak da kullanabilir.

Nane Çayı

Soğuk algınlığında sıkça tercih edilen nane çayını bir dilim limon ve 1 çay kaşığı bal ile karıştırarak tükettiğinizde soğuk algınlığı etkilerini azaltacaktır.

Ekinezya Çayı

4 tatlı kaşığı ekinezyayı ve 1 litre kaynar su dolu kabın içine koyun. Ekinezyaları yaklaşık 5 dakika kaynattıktan sonra süzerek tüketebilirsiniz.

Ballı Kekik Çayı

İki kahve kaşığı ince kıyılmış taze kekiğin üzerine, bir bardak kaynar su döküldükten sonra üstü kapalı olarak 5 dakika kadar demlenir ve süzülür. Balla tatlandırılarak içilir. Bu tarifle bağışıklığınız güçlenirken, nefes alışınız da rahatlar.

Limon, Karabiber, Tuz

Bir limonu dörde bölün.  Böldüğünüz parçalardan birinin üzerine karabiber ve tuz serpin. İyileşmenin hızlanması için limonu yiyin.

Ballı Ilık Süt

Ballı süt hazırlanırken balın iyi karışması için genellikle kaynar süt tercih edilir. Ancak balı bal yapan maddeler dediğimiz enzimler de vitaminler de böyle yüksek ısılara dayanıklı değildir. Kaynar süt balın özünü öldürür. Böyle olunca baldan geriye kalan şey çay şekerinden farksız bir tatlandırıcı olur. Bu sebeple sütü kaynar sıcaklığa gelinceye kadar ısıtmamalıyız. Ilındığı anda ocağı kapatıp, fincana önce sütü koyup üzerine 1-2 yemek kaşığı kadar bal ilave etmeliyiz.

# ağrı # tepki # çok # öksürük # öksürük neden olur # öksürük nasıl geçer # öksürük geçirme yöntemleri # evde öksürük nasıl geçer