AYM HDP gündemi ile toplanacak

HDP’ye kapatma davası için Anayasa Mahkemesi, yarın toplanacak. Yüksek Mahkeme, toplantıda HDP’nin taleplerini görüşecek. HDP, Yargıtay’ın gönderdiği ses kayıtlarına ilişkin savunma yapmak için ek süre talebinde bulunacak.

AYM HDP gündemi ile toplanacak

PKK’nın siyasi uzantısı HDP’nin kapatılması için süreç işliyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne 7 Haziran 2021'de dava açmıştı. HDP, 228 sayfalık esas hakkındaki savunmasını 19 Nisan 2022'de Anayasa Mahkemesi'ne vermişti. Dosyaya yeni belgelerin eklenmesiyle HDP’ye verilen ek 30 günlük savunma süresi sona ermek üzere.

AYM Genel Kurulu, 20 Eylül Salı günü toplanarak HDP’nin taleplerini görüşecek. HDP, Yargıtay’ın gönderdiği ses kayıtlarına ilişkin savunma yapmak için ek süre talebinde bulunacak.

Yüksek Mahkeme, HDP’nin bu delillere ilişkin ek süre talebini reddedecek ya da kabul edecek.

Peki, süreç bundan sonra nasıl işleyecek? Belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. 15 üyenin 10'unun oyuyla HDP’nin kapatılmasına karar verilebilecek. Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

# pkk # hdp # Bir # eylül # Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin # 2022 # Anayasa Mahkemesi raportörü # AYM Genel Kurulu