Rusya'nın kısmi seferberlik ilanı dengeleri nasıl değiştirecek?

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'nın silahlanması, NATO'nun sınırlarına yaklaşatığını belirterek başlattığı askeri operasyonlarda, son bir ayda önemli gelişmeler yaşandığı görüldü. Rusya’nın kısmi seferberlik ilanından sonra gözler yeniden Ukrayna topraklarındaki operasyonlarda tarafların pozisyonlarına çevrildi.

Rusya'nın kısmi seferberlik ilanı dengeleri nasıl değiştirecek?

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'nın silahlanması, NATO'nun sınırlarına yaklaşatığını belirterek başlattığı askeri operasyonlarda, son bir ayda önemli gelişmeler yaşandığı görüldü. Rusya’nın kısmi seferberlik ilanından sonra gözler yeniden Ukrayna topraklarındaki operasyonlarda tarafların pozisyonlarına çevrildi.

Rusya'nın stratejik geri çekilmesi sonrası Ukrayna, Avrupa ve ABD’nin silah desteğiyle 29 Ağustos’ta Herson’u kurtarmak için harekete geçti. 

Ukrayna ordusu, eylülün ilk günü bu kez ülkenin ikinci büyük şehri Harkiv’de saldırı düzenine geçtiğini duyurdu.

Ukrayna güçleri, Harkiv bölgesinde Rusya'nın stratejik geri çekilmesi sonrası bir haftada 300’den fazla yerleşim biriminin kontrolü yeniden Ukrayna’ya geçti.

Ukrayna ordusu, Harkiv bölgesinde 8 Eylül’de Balakliya, 9 Eylül’de Şevçenkove, 10 Eylül’de İzyum, 12 Eylül’de Kupyansk şehirlerinin kontrolünü sağladı.

Kupyansk şehrinin alınmasının ardından Ukrayna güçlerinin Harkiv bölgesindeki ilerleyişi büyük oranda durdu.

RUS ASKERLERİ, OSKİL NEHRİ'NİN DOĞUSUNDA SAVUNMA HATTI OLUŞTURDU

Balakliya, İzyum, Kupyansk gibi önemli şehirleri terk eden Rus askerlerinin, Harkiv bölgesinde iki ayrı savunma hattı oluşturduğu belirtiliyor. Bu hatlardan ilkinin Oskil Nehri'nin doğusunda, diğerinin ise Harkiv- Luhansk bölgelerinin sınırı civarında olduğu ifade ediliyor.

Özellikle Oskil Nehri'nin ikiye ayırdığı Kupyansk’ın doğusunda şehrin hemen dışında Ukrayna ve Rus askerleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

Rus askerlerinin, Harkiv bölgesinin yüzde 15’ini elinde bulundurduğu ifade ediliyor.

DONETSK'TEKİ GELİŞMELER

Harkiv’in yanı sıra Donetsk ve Herson bölgesinde de Ukrayna ve Rus askerleri arasında çatışmalar yaşanıyor. Donetsk’e bağlı Bahmut şehri ve çevresi, çatışmaların yoğun olduğu bölgelerden biri. Rus askerleri, bu kritik şehri ele geçirmek, Ukrayna güçleri ise kontrolü elinde tutmak için mücadele ediyor.

Stratejik öneme sahip Bahmut'un kontrolü her iki taraf için büyük önem taşıyor. Ukrayna güçlerinin Bahmut'u kaybetmesi halinde bölgedeki Slavyansk, Kramatorsk gibi şehirlerin de kontrolünün tehlikeye düşeceği biliniyor.

Bahmut'a yakın bir bölgede yer alan Soledar çevresinde de top sesleri eksik olmuyor. Soledar'ın kontrolünün Rus askerlerinin eline geçmesi halinde Bahmut'ta Ukrayna güçlerinin işinin daha da zorlaşacağı ifade ediliyor.

Öte yandan Ukrayna güçleri, Donetsk’teki Lyman şehrine ilerlemek için bölgedeki Rus askerlerine ait mevzilere yönelik saldırılar düzenliyor.

Luhanks bölgesinde Bilohorivka köyünde Ukrayna ve Rus askerleri arasındaki çatışmalar, daha çok karşılıklı top ve tank atışları şeklinde yapılıyor.

7 aydır süren Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği özel askeri operasyonlarda Ruslar, Donbas bölgesini, Azak Denizi kıyılarını, Herson’u, Zaporijya'nın büyük kısmını kontrollerinde tutuyor.

RUSYA'DA KISMİ SEFERBERLİK İLANI

Ukrayna'da yürütülen özel askeri operasyonların son haftalarında Rusya, kısmi seferberlik ilan etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 21 Eylül'de açıkladığı kısmi seferberlikle 300 bin yedek askerin silah altına alınacağını açıkladı.

Rus ordusunun asker sayısını artırmasıyla Ukrayna'daki savaşın, özellikle Donbas ve Herson bölgelerinde şiddetleneceği belirtiliyor.

# rusya # silah # Bir # ilk # son # eylül # Donetsk # Luhansk # rusya seferberlik ilan etti mi # rusya seferberlik ilan etti # rusya seferberlik açıklaması # rusya seferberlik ilanı # rusya seferberlik son dakika # rusya'da seferberlik # rusya seferberlik