Öyle biri atandı ki...

1979 yılında Tahran, Amerikan Büyükelçiliği baskınına katılan dönemin öğrencilerden diplomat Hamid Abutalebi, İran'ın Birleşmiş Milletler nezdindeki temsilciliğine Büyükelçi olarak atandı.

Öyle biri atandı ki...

Tahran yönetimi, 1979 yılında Amerikan Büyükelçiliği baskınına katılan öğrencilerden biri olarak bilinen diplomat Hamid Abutalebi'yi İran'ın Birleşmiş Milletler nezdindeki temsilciliğine büyükelçi olarak atadı.

Obama yönetimi atama kararını eleştirerek durumu "oldukça tedirgin edici" olarak nitelendirdi.

Amerikan senatosu da Abutelabi'nin atanmasından rahatsız.

İran'da İslam Devrimi sonrasında bir grup öğrenci 4 Kasım 1979 tarihinde ABD'nin Tahran büyükelçiliğini basarak çalışanları 444 gün boyunca rehin tutmuştu.

Senator Ted Cruz İran'ın Abutalebi için vize başvurusu engellemek için yasa teklifi sunacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf ise İranlı yetkililere Abutalebi'nin atanması ile ilgili kaygıların iletildiğini söyledi.

İran yetkilileri ise atama hakkında yorum yapmayı reddetti.

İran devriminin henüz başında ABD ile ilişkileri kökten etkileyecek bir olay yaşandı. Devrimin ilk aylarında ülkedeki iç çatışmaları, istikrarsızlığı ABD’nin artırdığı ve askeri bir darbeye hazırlandığı öğrenildi. İmam Humeyni ‘casusluk yuvası’ diyerek Elçiliğe el konulmasını istedi. Üniversite öğrencileri 4 Kasım 1979’da günü ABD elçiliğini bastılar. Baskın 3 saatte tamamlandı. Ancak tam 444 gün boyunca 52 çalışan rehin alındı. Sadece siyahlar ve kadın görevliler serbest bırakıldı. 52 elçilik çalışanı bir buçuk yıl boyunca o binada esir kaldı. Amerika’nın hiçbir diplomatik girişimi başarı sağlamadı. Hatta Amerika , elçilik çalışanlarını kurtarmak için askeri operasyon bile düzenledi. Ancak ABD bu operasyonda 8 askerini kaybetti. İran, Amerikalı esirleri 20 Ocak 1981 günü serbest bıraktı.

ulusalkanal.com.tr

# abd # iran # bm # Obama # Birleşmiş milletler # 1979 # tahran büyükelçi # Hamid Abutalebi