Gıdada zam yağmuru devam ediyor

Gıda fiyatlarında yaz aylarındaki artış eylülde de devam etti. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Eylül 2021 “halkın enflasyonu” verilerine göre en çok yağ ve meyve fiyatlarındaki artış dikkat çekti. Yağ fiyatları yüzde 48.2, meyve fiyatları ise yüzde 79.3 oranında arttı.

Gıdada zam yağmuru devam ediyor

Gıda fiyatlarındaki artış dur durak bilmiyor... Üretmeyen ekonomide tablo kötüye gidiyor...

Salgının etkisiyle dünyada gıda fiyatları son bir yılda yüzde 31 oranında arttı. Türkiye'de ithalatın da etkisiyle gıda fiyatlarındaki artış, enflasyondaki artışı durduramaz bir noktaya getirdi.

Yaz aylarında yaşanan zam yağmuru eylülde de devam etti.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR, Eylül 2021 “halkın enflasyonu” araştırmasını yayınladı. Araştırmada, Ankara’daki pazar ve marketlerde halkın en fazla tükettiği 76 gıda baz alındı. Fiyatlardaki artış oranları tespit edildi.

Araştırma, sabit gelirlilerin, ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunu gözler önüne sermeyi hedefliyor.

Araştırmaya göre bu yıl eylülde geçen yılın eylül ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 36.8, et-balık fiyatlarında 22.4, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 28.7 artış oldu.

Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 48.2 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 79.3, sebze fiyatları ise yüzde 61.7 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 32.4 diğer gıda fiyatları ise yüzde 12.7 oranında zamlandı.

Eylülde devam eden zam sağanağı; açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda olan vatandaş sayısını artırıyor. Araştırmada son 9 ayda meyve fiyatlarında yüzde 83.9’luk artış dikkat çekti.

# ankara # türkiye # ekonomi # zam # enflasyon # salgın # Gıda zam # zam yağmuru # gıda fiyatları # Birleşik Kamuİş Konfederasyonu # arge # yağ fiyatları # Bakliyat fiyatları