Seyit Rıza bildirisine soruşturma

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, gerici Dersim İsyanı’nın ele başı Seyit Rıza için düzenlenen etkinlik ilanını dağıtanlar hakkında soruşturma başlattı. Başsavcılık "suç ve suçluyu övme" gerekçesiyle çok sayıda kişiyi ifadeye çağırdı. Seyit Rıza Cumhuriyet'e karşı ayaklanmış İngilizlerle iş birliği yapmıştı.

Seyit Rıza bildirisine soruşturma

Cumhuriyet’e karşı gerici Dersim Ayaklanması'nın Lideri Seyit Rıza ve müritlerinin idam edilişinin yıl dönümü için Tunceli’de el ilanı dağıtanlar hakkında soruşturma başlatıldı. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, “suç ve suçluyu övme” gerekçesiyle bildiri dağıtarak propaganda yapan çok sayıda kişiyi ifadeye çağırdı.

SEYİT RIZA AFİŞLERİ KALDIRILDI

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, kent genelindeki panolara asılan ilanların da kaldırılmasına karar vermişti. Tunceli Emniyeti, başsavcılığın kararı gereğince; Ortaçağ karanlığının feodal beyi, isyancı Seyit Rıza anmasına çağrı yapan afişlerini kaldırmıştı.

Etkinlik kapsamında Tunceli Belediyesi konferans salonunda 14 Kasım günü “84. yılında katliamlar ve idamlar” gündemli toplantı düzenlendi. Konuşmalarda isyancı Seyit Rıza’dan övgü ile bahsedilirken genç Cumhuriyet’e suçlamalar yöneltildi.

İdam günü olan 15 Kasım’da yapılmak istenen anmaya da Tunceli Valiliği izin vermedi. Tunceli Meydanı’nda toplanan grubun en önünde de PKK’nın siyasi kolu HDP’nin milletvekili Ebru Günay, Alican Önlü ve Tülay Hatimoğulları vardı. HDP’liler bir süre polisle müzakere etse de Tunceli Emniyeti eylemi yaptırmadı.

ATATÜRK'ÜN KARARI İLE İSYAN BASTIRILDI

İngiliz ve Fransızların desteği ile büyüyen Seyit Rıza ayaklanması üzerine, Atatürk, 4 Mayıs 1937 günü Hükümeti topladı. Bu toplantıda “Gayet gizlidir” başlıklı bir Hükümet Kararı alındı. İsyan kuvvetlerine karşı “şiddetli ve etkili bir taarruz” kararlaştırıldı. Ayaklanma bastırıldı. Cumhuriyet’in kararlılığı ile halk; şeyhin, şıhın, seyidin müridi olmaktan kurtarılarak bağımsız Türkiye’nin Tunceli’sinde eşit yurttaşlığa kavuştu.

84 yıl önce olduğu gibi bugün de Tunceli Valiliği ve Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı emperyalizm destekli 21. yüzyıl bölücülüğüne fırsat vermedi.

# atatürk # soruşturma # cumhuriyet # tunceli # Seyit Rıza bildirisi # Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı # dersim isyanı # Dersim İsyanı Seyit Rıza # seyit rıza Dersim İsyanı # seyit rıza tunceli # suç # başsavcılık # dersim ayaklanması # dersim ayaklanması seyit rıza kimdir # seyit rıza kimdir # seyit rıza atatürk # seyit rıza idamı # seyit rıza isyanı # seyit rıza ayaklanması # seyit rıza asılması # seyit rıza ne yaptı # seyit rıza belgeseli # seyit rıza gerçekleri # seyit rıza hayatı # seyit rıza neden asıldı # seyit rıza nasıl öldü # seyit rıza neden isyan etti