Kıran kırana Türk-Amerikan savaşı

Amerika'nın PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye ağır silah verme kararı gerilen Türk-Amerikan ilişkilerine derin bir neşter daha attı. Son dönemlerde Türkiye'nin ve Amerika'nın karşılıklı hamleleri oldukça sertleşti. Türkiye'nin Sincar ve Karaçok Dağı'na yönelik hava harekâtından Amerikan askerleri kıl payı kurtuldu. Amerika ise buna yanıtı PYD'ya ağır silah yardımı kararıyla verdi. İşte son 15 günde yaşananlar.

Fırat Kalkanı Harekâtı'yla Suriye'de denklem değişti. Suriye sahasında Türk ve Amerikan ordularını karşı karşıya geldi.

Son 15 günde Türk-Amerikan savaşında diplomatik ve askeri karşılıklı adımlar yaşandı.

Tarih: 25 Nisan 2017... Türk savaş uçakları Irak'ın kuzeyindeki Sincar bölgesi ile Suriye'nin Kuzeyi'ndeki Karaçok Dağı'nda 30'un üzerinde PKK-PYD hedeflerini vurdu. Terör örgütü çok ağır yara aldı. Terör örgütünün Amerika ile birlikte 1 buçuk yıldır yaptıkları yığınak 1 gecede yok edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri operasyondan kısa süre önce Amerika'ya bilgi verdi. "Askerlerinizi bölgeden çekin" dedi. Bu harekat Amerika'yı çok rahatsız etti. Washington'dan peş peşe açıklamalar yapıldı, Türkiye ve Türk ORdusu hedef alındı. Karaçok harekatının yapıldığı bölgede Amerikan general ve askerleri de PKK'lılarla birlikteydi. Amerikan askerleri Türk Savaş uçaklarının bombardımanından kıl payı kurtuldu.

Tarih: 26 Nisan 2017... Operasyondan bir gün sonra Amerikalı bir subay helikopterle Karaçok bölgesine gitti ve Türk Ordusunun imha ettiği bölgelerde incelemeler yaptı. O incelemeler sırasında da Türkiye'de kırmızı listede arananlar arasında olan PKK yöneticisi Abdi Ferhad Şahin bulunuyordu. Amerikalı komutan, işte bu PKK'lıyla Türkiye'ye poz verdi.

Tarih: 27 Nisan 2017... Sincar ve Karaçok'taki operasyondan 2 gün sonra Amerika'nın kara gücü YPG sınır hattındaki Türk karakollarını hedef aldı. 2 günde 11 karaloka 13 saldırı düzenlendi. Teröristler roketatar ve doçka uçaksavarları kullandı. Hatay, Şanlıufa, Kilis ve Mardin sınırındaki Mehmetçik de saldırının yapıldığı noktaları anında imha etti. 18 PYD'li öldürüldü.

Tarih: 29 Nisan 2017... Amerika "müttefikini" TSK bombardımanından korumak için bu kez zırhlı araçlarını sınıra gönderdi. Amerikan bayrağı asılı zırhlılar namlularını Türkiye'ye çevirdi. Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı, PYD'ye yönelik operasyonları önlemek için devriye yapıldığını itiraf etti.

Amerika'nın hamlesine karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan "bir gece ansızın gelebiliriz" diyerek kara harekatı mesajı verdi.

Tarih: 3 Mayıs 2017... Türkiye Amerika'ya bu kez diplomatik bir yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika'ya yapacağı ziyaret öncesi Rusya'ya gitti. Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü. Çatışmasızlık bölgesi kararı alındı.

Tarih: 4 Mayıs 2017... Astana barış görüşmelerinde Türkiye, Rusya ve İran Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması kararına vardı.

Bu kararla Suriye sahasındadaki bazı bölgeler Amerikan savaş uçaklarına kapatıldı.

Tarih: 5 Mayıs 2017... Amerika Astana kararlarının tarafı olmadığını açıkladı.

Tarih: 9 Mayıs 2017... Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın Beyaz Saray'da Amerika Başkanı Donald Trump ile görüştü. Görüşmenin ardından Trump bölücü terör örgütü PKK'nın suriye kolu PYD'ye doğrudan ağır silah verilmesi için Pentagon'a talimat verdi.

Şimdi gözler Türkiye'nin atacağı adıma çevrildi. Erdoğan, 15-16 Mayıs'ta Amerika'ya gidecek. Ancak Erdoğan Trump'la görüşmeden önce Çin Halk Cumhuriyeti'ni ziyaret edecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 3'lü toplantı yapacak. Gündem de Suriye konusunda bulunuyor.

ulusalkanal.com.tr

# hakan fidan # türkiye # rusya # amerika # pkk # tsk # suriye # çin # pyd # Sincar # MİT # Fırat Kalkanı # Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin # MİT Müsteşarı Hakan Fidan # pentagon # Beyaz Saray # Çin Halk Cumhuriyeti # rusya devlet başkanı putin # cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın # genelkurmay başkanı orgeneral hulusi akar # Fırat Kalkanı Harekâtı # Çin Devlet Başkanı Şi Cinping # karaçok # umhurbaşkanı Erdoğan