USMER'in Tarım Üretim Destekleri Raporu yayımlandı

Ulusal Strateji Merkezi (USMER) Tarım Komisyonu, “Tarımsal Üretim Destekleri Raporu” yayımlandı. Ulusal Strateji Merkezi (USMER) komisyon üyeleri Prof. Dr. Cengiz Çakır ve Zir. Yük. Müh. Süleyman Yurddaşer tarafından hazırlanan raporda resmi verilerle tarımsal üretim desteklerinin dağıtımındaki adaletsiz ve üretimi teşvik etmeyen verimsiz sistem ele alındı.

USMER'in Tarım Üretim Destekleri Raporu yayımlandı

Ulusal Strateji Merkezi (USMER) Tarım Komisyonu, "Tarımsal Üretim Destekleri Raporu" yayınladı. Raporda resmi verilerle tarımsal üretim desteklerinin dağıtımındaki adaletsiz ve üretimi teşvik etmeyen verimsiz sistem ele alındı. Raporda sistemdeki sorunlarla ilgili çarpıcı tespitler yapıldı:

"Şekli nasıl olursa olsun destekleme sistemi büyük işletmeler lehine işlemektedir. Toprak analiz desteği 50 dekardan aşağı olan arazilere verilmemektedir. Biyoteknik mücadele için verilen destek de aynı şekilde alan sınırlamasına tabidir. Ege bölgesindeki bir ilde, toplam süt analiz desteği olan 600 bin TL, bir tek işletmeye ödenmiştir. İki buzağı büyüten aile ile 200 buzağı büyüten işletmeciye buzağı başına aynı ödeme yapılırsa büyük işletmeye 100 misli fazla kaynak aktarılmış olur.

Eldeki sınırlı kaynaklar büyük işletmelere aktarıldığından, küçük aile işletmeleri yeterince desteklenmemektedir. Geçimden aciz kalarak kentlere yerleşen bu insanlar ekonomik ve sosyal sorunlarla boğuşurken, yeterli imkâna sahip olanlar devletten daha fazla destek talep etmektedir. Bu durum sürdürülemez bir hâl almıştır."

Raporda ayrıca 15 maddelik bir çözüm önerisi ile arazi büyüklüklerine orantılı olarak belirlenen katsayılara göre desteklerin dağıtılması formülü geliştirildi. Küçük aile işletmelerinden yana köklü bir değişiklik öngören bu formülün ilgili kamu kurumlarıyla da paylaşılacağı belirtildi.

Raporun tamamına erişmek için tıklayınız.

http://www.ulusalstratejimerkezi.com/tarimsal-uretim-destekleri-raporu/

# üretim # sistem # USMER # ulusal strateji merkezi # cengiz çakır # Süleyman Yurddaşer