Önce Sarıgül sonra Kılıçdaroğlu

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ı eleştiren Bülent Arınç'ı öve öve bitiremedi. Mustafa Sarıgül de geçen gün Başbakan için 'dünya lideri' demişti

Önce Sarıgül sonra Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Yardımcısı Arınç’ı övdü. Kılıçdaroğlu Fethullah Gülen’e yakınlığı ile tanınan Bülent Arınç’ın AKP’nin akil adamı olduğunu iddia etti. Abdullah Gül'e de sıcak mesajlar gönderdi.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’la Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasındaki krizle ilgili olarak şunları söyledi:

'Haksızlık karşısında itiraz eder'

"Sayın Arınç, belki hayatında hiç düşmediği bir açmazla karşı karşıya. Başbakanın kapalı toplantıda yaptığı açıklamayı tümüyle asparagas olarak nitelendirdi. Aslında Başbakanı korumak için... Ama Sayın Başbakan, Arınç'ı tümüyle feda etti ve asparagas olmadığını haberin açıkça ortaya koydu. Bu tabii açıkça öyle anlaşılıyor ki Arınç üzerinde derin izler bıraktı ve hayatını, siyasetini sorgulamak zorunda kaldı. Arınç'ı ben şöyle tanımlarım; Arınç, AKP içinde akil adam olarak tanımlayacağımız sayılı kişilerden biridir. Yeri geldiği zaman düşüncesini gayet açık açıklayabilir. Siyasetçi olarak şöyle diyeyim, hani bazen 'vicdan sahibi' diye seslendiğimiz bazı kişiler vardır, yani haksızlık karşısında itiraz etmesini bilir. Böyle birkaç haksızlık karşısında itiraz ettiğini biliyorum."

'Her şey Gül'e bağlı'

Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanlığı konusunda CHP'nin adayı var mı?" sorusuna ise "Zamanı geldiğinde elbette adayı olacak" yanıtını verdi. Gül ile Erdoğan karşı karşıya gelirse kimi destekleyeceğine ilişkin soru üzerine ise Kılıçdaroğlu, şöyle dedi: "Burada Sayın Gül'ün tercihi çok önemli. Cumhurbaşkanlığına yeniden aday olup devam mı etmek isteyecek, yoksa cumhurbaşkanlığını bırakıp aktif siyasete mi dönecek? o tercih netleşmediği sürece, Sayın Cumhurbaşkanı ile Erdoğan arasındaki ilişkiyi sağlıklı bir zeminde konumlandıramayız. Önce onun görülmesi lazım." Mustafa Sarıgül de geçen günlerde Erdoğan için "Dünya lideri" ifadesini kullanmıştı.

CHP’de Sarıgül şov

CHP Parti Meclisi tarafından af çıkarılan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül dün resmen CHP’li oldu. Sarıgül, CHP’ye yeniden üye oluşu sırasında şov yaptı. Ankara dışından otobüslerle taşınan gruplarla CHP önünde miting düzenlendi.

Mustafa Sarıgül, dün sabah CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu CHP Genel Merkezi’ndeki makamında ziyaret etti. Ziyarette Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin, Faruk Loğoğlu, Grup Başkanvekili Engin Altay, Ankara İl Başkanı Zeki Alçın ve İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı da katıldı. Kılıçdaroğlu görüşme sonrası Genel Merkez önünde hazırlanan platforma Sarıgül ile el ele çıktı. Türkiye’nin çeşitli illerinden Sarıgül tarafından otobüslerle Ankara’ya getirilen kişiler selamlandı. Kılıçdaroğlu Sarıgül’e CHP üyeliği kimliğini verdi.

'İnönülerin terbiyesinden geliyoruz'

Kürsüde ilk konuşmayı Sarıgül yaptı. Sarıgül, Ramazan ayının da Muharrem ayının da kendilerinin olduğunu belirterek, “Başı açık olan kardeşimiz de bizim, başı kapalı olan kardeşimiz de bizim. Mustafa Sarıgül İnönülerin terbiyesinden geliyor, Ecevitlerin terbiyesinden geliyor. Genel Başkanımızın olduğu yerde bizim fazla konuşmamız doğru değil. Buradan birinci Genel Başkanımıza, Mustafa Kemal Atatürk’e bismillah diyerek şu sözü veriyoruz. Artık muhalefetteki son günlerimiz. Önce Allah’ım sonra partili arkadaşlarım, sonra yurttaşlarım izin verirse İstanbul’un anahtarını Genel Başkanımıza getireceğiz. Yolumuz açık olsun, Allah’ım hepimizi korusun, ışığınız bol olsun” dedi.

Kılıçdaroğlu: Başı açık kapalı bizim için önemli değil

Daha sonra söz alan Kılıçdaroğlu kalabalığa, “Türkiye Değişim Hareketinin yiğit insanları, sizi Cumhuriyet Halk Partisinde görmek, beraber olmak, el ele, omuz omuza olmak, bu mücadeleye, saygın mücadeleye, onurlu mücadeleye katkı vermek için Ankara’ya geldiniz, beraber olduk, beraber olacağız, beraber yürüyeceğiz” diye seslendi. Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini ifade eden Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“İşsizlik var, yoksulluk var, yolsuzluk var. İktidar yurttaşlarını unutmuş, iktidarda kalmak için otoriter bir rejimin peşinde. O nedenle bize düşen bir görev var. Sizlere düşen bir görev var. Türkiye’yi aydınlığa çıkarmak. Bunun yolu beraber olmaktan geçiyor, birlikte olmaktan geçiyor, güç birliği yapmaktan geçiyor. Türkiye Değişim Hareketinin Ankara’ya gelişi, beraber oluşumuz, birlikte oluşumuz gücümüzü pekiştirecektir. Hangi siyasal görüşten olursa olsun, hangi inançtan olursa olsun, hangi kimlikten olursa olsun cumhuriyet değerlerini savunan, kadın erkek eşitliğini savunan, demokrasiyi savunan, özgürlüğü savunan herkesi Cumhuriyet Halk Partisinin şemsiyesi altına bekliyorum. Biz halkın değerlerine inanırız, halkın değerlerine saygı gösteririz. Başı açık, başı kapalı bizim hiç önemli değil. Kadın-erkek bizim için önemli değil. Yaşlı-genç bizim için önemli değil. Birey bireydir, Allah’ın yarattığı en değerli varlıktır ve benim başımın üstünde yeri vardır. Hepsinin yeri vardır.

'CHP'li olmak kul hakkı yememektir'

CHP’li olmanın kolay bir iş olmadığını da kaydeden Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

“Cumhuriyet Halk Partili olmak kul hakkı yememektir. CHP'li demek olmak demek kadın-erkek eşitliğine inanmak demektir. Cumhuriyet Halk Partili olmak demek halk için çalışmak demektir. Cumhuriyet Halk Partili olmak demek devrimci olmak demektir. Cumhuriyet Halk Partili olmak demek haramilerin iktidarına karşı savaş vermek demektir. Cumhuriyet Halk Partili olmak demek cumhuriyetin değerlerine bağlı olmak demektir. Cumhuriyet Halk Partili olmak demek her bireyin ben Mustafa Kemal’im demesidir.”

Tekin: Ben de varım

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıkladı. Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan kalabalığa hitap eden Tekin, "Sayın Sarıgül ve arkadaşları partimize katıldı. Hoşgeldiler. Ama yetmez. Gezi'deki gençlerimiz de, antikapitalistler de, tüm vatandaşlarımız gelsin. Uzun süredir İstanbul'daki temel sorunlarla çok yakından ilgilenen bir arkadaşınız olarak söylüyorum. Akşamları hiçbir TV ekranında İstanbul'un sorunları konuşulmuyor. Kimin geleceği değil İstanbul'un geleceği önemli" dedi. Tekin, "Bugün burada ilan ediyorum. CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı aday adayıyım. Kendimi sizlere emanet ediyorum" diye konuştu.

Tekin'den ilginç tweet

Gürsel Tekin, önceki akşam sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden "Benim arkamda beton lobileri ve imar çeteleri yok. Örgütümüze ve vatandaşlarımıza güveniyorum" yazdı. Tekin'in bu açıklaması dikkat çekti.

Aydınlık

# abdullah gül # tayyip erdoğan # kemal kılıçdaroğlu # bülent arınç # Mustafa Sarıgül # recep